Szukaj na blogu

Sałatka z grillowaną dynią, kurczakiem i orzechami włoskimi

Przepyszna sałatka ze skarbami jesieni: z niesamowitą, kolorową dynią i aromatycznymi orzechami włoskimi. Dodatkiem są też borówki, i filet z kurczaka, marynowany w papryce i imbirze (warto przygotować go dzień czy dwa wcześniej, i wykorzystać np. do takiej właśnie sałatki).
Sałatka jest niezwykle prosta, a pełna smaku. Przyprawiłam ją bardzo smacznym olejem z orzechów włoskich z serii Skarby Polesia (możesz go kupić tutaj). To najwyższej jakości olej tłoczony na zimno, o orzechowym smaku i zapachu, do takich sałatek jak moja po prostu wspaniały!

   


Składniki:
dowolne sałaty,  u mnie lodowa i dębolistna
kawałek wcześniej przygotowanego pieczonego fileta z kurczaka z imbirem i papryką (przepis znajdziesz tutaj)
kawałek dyni Muscat
kilka świeżych orzechów włoskich
garść borówek
olej z orzecha włoskiego, polecam serię Skarby Polesia firmy India Cosmetics
ocet balsamico
sól ziołowa/sól, pieprz
łyżka oliwy
szczypiorek
Przygotowanie:
Dynię kroję na niewielkie plastry grubości ok. 0,5 cm, każdy plaster smaruję oliwą i oprószam sola ziołową, układam na rozgrzanej patelni grillowej. Orzechy rozbijam i wyjmuję ze skorupek, również układam na patelni (suchej), to świetnie podkreśli ich smak. Grilluję dynię po ok. 3-4 minuty z każdej strony - powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna.  
Na obrzeżach talerza układam porwane na mniejsze kawałki liście sałaty dębolistnej, a w środku posiekaną sałatę lodową. Następnie układam pokrojonego w cienkie plastry kurczaka, dynię pokrojoną w paseczki, dorzucam borówki i orzechy w kawałkach. Całość skrapiam olejem z orzechów włoskich i octem balsamico i posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Od razu podaję, dopóki dynia i orzechy pozostają ciepłe.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger