Szukaj na blogu

Kuskus z pomidorami, cukinią i olejem lnianym

Zdrowe, ekspresowe i pyszne jedzonko, które można zjeść na ciepło i na zimno, na obiad albo jako sałatkę, jako główne danie lub jako dodatek. Trochę w śródziemnomorskim stylu, pięknie pachnie czosnkiem i pomidorami. Przygotowanie trwa 20 minut!
Inspiracją tego dania był dla mnie... olej lniany. Jego smak poznałam stosunkowo niedawno, zaledwie kilka lat temu; i to w nietypowych okolicznościach, bo... na kolacji wigilijnej :) Moja siostra mieszka w okolicach Siedlec, i ten olej jest tam bardzo popularny. Jednym z dań wigilijnych są ugotowane ziemniaki polane właśnie olejem lnianym - tak go poznałam.
A warto go jeść, oj warto, bo to jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Ma bardzo dobre proporcje kwasów omega 3 i 6, co czyni go idealnym elementem zdrowej diety. 





Składniki na 2 osoby:
1 duży pomidor malinowy
3-4 szalotki (można też użyć niewielkiej czerwonej, lub zwykłej cebuli)
1 duży ząbek czosnku
1 niewielka cukinia
60 g. kaszy kuskus
2 płaskie łyżki oleju do smażenia 
kilka łyżek bulionu warzywnego (lub wrzątku)
sól i pieprz do smaku
olej lniany tłoczony na zimno, polecam serię Skarby Polesia
Przygotowanie: 
Obrane szalotki kroję w kostkę i podsmażam przez 2-3 minuty na oleju, po czym dorzucam na patelnię pokrojoną w niewielką kostkę cukinię (pozostawiam skórkę). Całość odrobinę sole, mieszam i pod przykryciem smażę na średnim ogniu ok. 5 minut. Cukinia powinna zrobić się szklista. Wtedy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Mieszam i duszę pod przykryciem kilka minut, by pomidor wypuścił sok - wtedy na patelnię wsypuję kuskus. Mieszam, zmniejszam moc kuchenki i duszę kolejne 5 minut - jeśli pomidor nie był zbyt soczysty, podlewam wszystko niewielką ilością bulionu (lub wrzątku). Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Każdą porcję na talerzu polewam 1-2 łyżkami oleju lnianego.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger