Szukaj na blogu

Krokiety ziemniaczane z kuskusem i zieloną pietruszką

Chrupiąca, rumiana skórka i delikatne wnętrze, czyli coś co lubi większość z nas. Ziemniaki i kasza kuskus (dzięki niej krokiety będą delikatne i pulchne), do nich trochę cebuli dla smaku, i koniecznie sporo zielonej pietruszki! Takie krokiety mogą zastąpić gotowane czy pieczone ziemniaki, można je podać z porcją mięsa, z samym sosem, lub po prostu z surówką.
Są łatwe w przygotowaniu, bardzo dobrze się je smaży. Nie musiałam do smażenia używać dużo tłuszczu, bo użyłam patelni, którą bardzo lubię zwłaszcza do szybkiego smażenia (28-cm patelnia z serii Obsidian firmy Zwieger)



 

Składniki (porcja na 2 osoby):
0,5 kg ziemniaków
50 g. kaszy kuskus
80 g. maki pszennej
20 g. maki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 średniej wielkości cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę 
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję na kawałki i w osolonej wodzie gotuję do miękkości. Tuż po odlaniu wody, jeszcze gorące, przeciskam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem, i od razu wsypuję do nich kaszę kuskus. Dokładnie mieszam, przykrywam, odstawiam na 5 minut. Po tym czasie jeszcze raz mieszam i dodaję podsmażoną (w międzyczasie) na odrobinie oleju cebulę. Odstawiam masę do przestudzenia.
Dodaję jajko, natkę oraz obie mąki i szybko mieszam ciasto - im dłużej będzie się je mieszać, tym będzie rzadsze.
Doprawiam ciasto do smaku. Następnie dzielę je na 8-10 równych części, z każdej formuję podłużny wałek. Tak przygotowane krokiety panieruję w bułce tartej (bułkę najlepiej wysypać na płaski talerzyk), a następnie smażę na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger