Szukaj na blogu

Karkówka z pieczarkami w sosie ze słodkiej śmietanki

Być może połączenie smaku mięsa ze słodką śmietanką może wydawać Ci się dziwne, ale zaręczam, efekt końcowy jest bardzo smaczny.



Składniki:
600 g. karkówki wieprzowej (5-6 kotletów)
2 średniej wielkości cebule
1 duży ząbek czosnku
200 g. śmietanki 30%
200 g. mini pieczarek
4 łyżki  oleju
1 płaska łyżka mąki pszennej
ok. pół szklanki wody
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso rozkładam i oprószam z obu stron solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, układam mięso i smażę do dość mocnego zarumienienia z obu stron. W międzyczasie kroję cebulę w kostkę i oczyszczam pieczarki (nie myję ich, lepiej przetrzeć je papierem kuchennym lub oczyścić szczoteczką). Podsmażone mięso układam na jednej stronie patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojoną cebulę. Podsmażam, aż się zeszkli, a następnie dorzucam pieczarki i posiekany czosnek. Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i podsmażam razem przez ok. 5 minut. Następnie dolewam wodę, doprawiam wstępnie wszystko solą i pieprzem. Pod pokrywką duszę aż mięso będzie miękkie. Wtedy dolewam słodką śmietankę, przykrywam i na małym ogniu duszę 5-10 minut. Sos powinien się lekko zredukować i zgęstnieć. Na koniec doprawiam sos do smaku.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger