Sałatka z pieczonymi pomidorami
Uwielbiam smak pieczonych pomidorów. Są cudownym składnikiem tej prostej sałatki, która - gwarantuję, Cię zachwyci!
Składniki (1 duża porcja):
Pieczone pomidory:
4 średniej wielkości żółte pomidory
10-12 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
1 łyżka startego żółtego sera
sól ziołowa
Dodatkowo:
120 g. mozzarelli (małe kuleczki)
2 liście sałaty masłowej
garść rukoli
garść roszponki
pół niewielkiej czerwonej cebuli
pół łyżeczki posiekanych ostrych papryczek: czerwonej i zielonej (bez pestek)
kilka listków natki pietruszki
Sos:
1 łyżka octu balsamico
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z limonki/cytryny
5 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
1 niewielki ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki sosu umieszczam w małym zakręcanym słoiczku. Po zakręceniu mocno potrząsam, do połączenia się.
W naczyniu do pieczenia układam pomidory:koktajlowej oraz żółte (te przekrajam na pół i układam przeciętą stroną do góry). Polewam je oliwą i oprószam solą ziołową. Wstawiam do piekarnika i piekę przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed końcem pieczenia żółte pomidory posypuję serem i włączam funkcję grilla - do zarumienienia się sera.
W międzyczasie, gdy pieką się pomidory, przygotowuję pozostałe składniki: sałaty rozkładam na talerzu, dodaję kulki mozzarelli oraz pokrojoną w bardzo cienkie półplasterki czerwoną cebulę.
Na tak przygotowanym talerzu rozkładam pomidory, całość posypuję posiekaną ostrą papryczką, i na końcu polewam wcześniej przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz