Szukaj na blogu

Kapusta z ziemniakami (jednogarnkowe)

To potrawa trochę na wzór śląskiego pańczkrautu, ale na bazie słodkiej kapusty. Pomyślałam sobie, że pójdę o kilka kroków dalej, i dorzuciłam również pieczarki. Wyszło palce lizać! Kapusta jest bardzo bogata w smaku, więc zjedliśmy ją jako danie główne, ale równie dobrze może spełniać rolę dodatku do mięsa.



Składniki:
pół główki niewielkiej białej kapusty 
2,3 niewielkie cebule
3,4 ziemniaki 
150 g. boczku wędzonego (u mnie w plastrach)
10 pieczarek
2,3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
ok. pół szklanki wrzątku
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości (obieram je dopiero po ugotowaniu), odkładam do przestudzenia - można je ugotować wcześniej. 
Obrane cebule kroję w drobną kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju (użyj dużej, głębokiej patelni).  
Bardzo drobno siekam kapustę, dodaję do podsmażonej cebuli. 
Oprószam wszystko lekko solą. 
Przykrywam patelnię i na średnim ogniu smażę razem 5 minut, mieszając kilkukrotnie. 
Dolewam wrzątek, i dalej pod pokrywką duszę 20 minut. 
Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, co pozwoli odparować nadmiar płynu, i podsmażam jeszcze kilka minut. 
W międzyczasie kroję drobno boczek, a pieczarki w cienkie plasterki. 
Dodaję boczek, smażę kilka minut, dodaję pieczarki. Zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę kilka minut. 
Wcześniej ugotowane ziemniaki obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym dodaję do kapusty. 
Dodaję też posiekany czosnek, doprawiam do smaku solą i sporą ilością mielonego czarnego pieprzu. Jeszcze kilka minut razem duszę wszystko pod pokrywką. 
Jeśli danie wydaje się zbyt suche, można dolać odrobinę mleka lub wody. 
Podaję na gorąco.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger