Szukaj na blogu

Flaczki z boczniaków

Aż dziw, że nigdy nie zrobiłam takich "flaczków", bo bardzo lubię boczniaki. Warto! To naprawdę smaczna i sycąca potrawa. 




Składniki:
0,5 kg boczniaków
2 niewielkie marchewki
1 niewielka pietruszka
1 średniej wielkości cebula
1,5 do 2 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżka mąki pszennej
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3,4 łyżki  oleju
2,3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,5 lub więcej łyżeczki ostrej mielonej papryki
kilka łyżek sosu sojowego
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Zasmażka:
2,3 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Obieram warzywa, oczyszczam (jeśli jest taka potrzeba) boczniaki. Marchewki i pietruszkę ścieram na tarce z grubymi oczkami. Cebulę kroję w drobną kostkę. Grzyby kroję na paseczki. 
Na głębokiej patelni rozgrzewam 3 do 4 łyżek oleju, wrzucam liście laurowe i ziele angielskie, chwilkę smażę, po czym dodaję starte marchew i pietruszkę.Podsmażam, mieszając, kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną cebulę, oprószam wszystko solą i ponownie podsmażam przez kilka minut. Gdy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone boczniaki. Smażę mieszając ok. 10 minut. Następnie dolewam gorący bulion, dodaję majeranek, tymianek, posiekany czosnek i ostrą paprykę. Przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 10 minut.
Na małej patelni rozgrzewam mocno 2 łyżki oleju, dodaję mąkę, mieszam do powstania gładkiej pasty. Podsmażam mieszając, aż się lekko zarumieni. Do podsmażonej mąki wlewam chochelkę lub dwie płynu z patelni, mieszam by rozprowadzić zawiesinę, i całość przelewam na patelnię. Mieszam, jeszcze chwilkę podgrzewam. Doprawiam do smaku sosem sojowym, ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję gorące.
















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger