Szukaj na blogu

Pikantne nuggetsy z kurczaka (z patelni)

Nie miałam dziś czasu na obiad, ale w tym przypadku wystarczy pół godziny, żeby wszystko było gotowe. Niewielkie, pyszne kotleciki, dość pikantne, takie na jeden kęs. Mogą być propozycją na bardzo szybki obiad, ale wspaniale posmakują też jako zimna przekąska czy składnik sałatki.  




Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2 jajka
4 pełne łyżki bułki tartej  
1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
0,5 łyżeczki soli
1 pełna łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do oprószenia kurczaka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety kroję na niewielkie plasterki (grubości ok. 1 cm). Rozkładam je na talerzu, oprószam solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszam w miseczce z solą i paprykami w proszku. Każdy plaster mięsa panieruję kolejno w: mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z przyprawami.Następnie układam na patelni ze średnio rozgrzanym olejem (nie trzeba go zbyt wiele),  i smażę po ok. 2 minuty z każdej strony. Nuggetsy powinny być złociste i chrupiące. 








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger