Szukaj na blogu

Zapiekanka z dorsza z ziemniakami i szpinakiem

Uwielbiam takie dania, i choć może są trochę bardziej pracochłonne, stanowczo warto im poświęcić czas. Zapiekanka jest przepyszna, delikatna, soczysta. Idealna na obiad lub wczesną kolację, zwłaszcza jesienią albo zimą.




Składniki (zrobiłam z tej porcji zapiekanki w dwóch formach, Ty możesz upiec wszystko w jednej):
1 kg filetów z dorsza* (jeśli użyjesz mrożonej ryby, mówimy tu o wadze po rozmrożeniu)
olej do smażenia
Szpinak:
450 g. rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
2,3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
100 g. startego, żółtego sera
1 średniej wielkości cebula
4 średniej wielkości ziemniaki
200 g. śmietanki 30%
3 duże jajka
sól i pieprz do smaku
masło do posmarowania formy

*możesz użyć innej ryby

Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję w mundurkach prawie do miękkości (mogą pozostać odrobinę twarde), po czym odkładam do przestudzenia.
Zamrożony szpinak przekładam na głęboką patelnię i podgrzewam na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozmrozi. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewam, aż całkowicie odparuje woda.
Filety smażę z obu stron na oleju - wystarczy po 3, 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładam na papier do odsączenia tłuszczu.
Na tłuszcz pozostał po smażeniu ryby wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odrobinę ją solę i podsmażam do lekkiego zezłocenia. Odsączam na sicie.
Naczynie do zapiekanki smaruję masłem, i układam wszystkie składniki - zaczynam od ryby, którą rozkładam w kawałkach na całej powierzchni, zostawiając wolne przestrzenie pomiędzy kawałkami. W wolnych miejscach układam szpinak, pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki i odsączoną z tłuszczu cebulę. Wszystko oprószam solą i pieprzem.
Śmietankę i jajka dokładnie mieszam rózgą, doprawiam solą i pieprzem. Tą mieszaniną zalewam  naczynie z rybą, ziemniakami, cebulą i szpinakiem. Na górę wrzucam starty żółty ser.
Zapiekam w temperaturze 190 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) przez 40-45 minut (aż zapiecze się śmietanka z jajkami). Podaję na gorąco.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger