Szukaj na blogu

Ogniste pieczarki (z czosnkiem i chili)

Ostrrrry i rozgrzewający dodatek do obiadu! Jeśli lubisz pikantne potrawy, polecam Ci taką wersję pieczarek. Smakują pysznie z mięsem.  



Składniki:
0,5 kg pieczarek
2 małe czerwone papryczki chili
2,3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki kroję na grube plasterki. Na patelni rozpuszczam masło z olejem, dość mocno je rozgrzewam i wrzucam pokrojone pieczarki. Od razu oprószam je lekko solą i mieszając podsmażam kilka minut, aż zaczną nabierać złotego koloru. Wtedy dorzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmniejszam moc palnika i smażę kilka minut do chwili, gdy cebula się zeszkli. Siekam czosnek, dodaję do grzybów i cebuli. Papryczki przecinam wzdłuż, pozbywam się nasion, po czym papryczki drobno siekam. Również dorzucam je na patelnię, razem z drobno posiekanym czosnkiem. Wszystko smażę, mieszając (niewielki ogień) ok. 5-6 minut. Na końcu doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger