Rolada ziemniaczana z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym
Uwierz mi na słowo i skuś się o przygotowanie: to jest po prostu pyszne! Tani, swojski i oryginalny obiad w postaci rolady z ziemniaków, wypełnionej farszem z kiełbasą, cebulką, ogórkiem kiszonym i papryką. Polecam! Krok po kroku pokazałam, jak ją przygotować!
Składniki:
400-450 g. ugotowanych (najlepiej poprzedniego dnia) ziemniaków
1 małe jajko
80 do 100 g. mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Farsz:
70-80 g. kiełbasy typu: wiejska, czosnkowa
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
1 łyżka musztardy
1 niewielki kiszony ogórek
kawałek czerwonej papryki
olej
szczypta mielonej papryki (może być słodka lub ostra)
ulubione zioła do posypania, np. jak u mnie tymianek
Potrzebna też będzie folia spożywcza
Przygotowanie:
Zaczynam od farszu: drobno kroję obraną cebulę i podsmażam ją do lekkiego zezłocenia na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaję do niej drobno pokrojoną kiełbasę, podsmażam przez kilka minut. Dodaję posiekany czosnek, doprawiam do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiam do przestudzenia.
Ziemniaki przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję mąkę (zacznij od 80 g.) i jajko, oraz szczyptę soli i pieprzu. Dłonią zagniatam ciasto - jeśli bardzo się klei, dodaję resztę mąki. Ciasto trzeba mieszać tylko do połączenia się składników; jeśli będzie długo mieszane, zacznie się robić rzadkie.
Na stolnicy lub blacie rozkładam kawałek folii spożywczej. Na folię wykładam ciasto ziemniaczane, starając się utworzyć kwadrat (bok ok. 25 do 30 cm). Na prostokącie rozkładam równomiernie farsz z kiełbasy i cebuli, pozostawiając 2-3 centymetrowe marginesy z każdej strony. Na farszu rozsmarowuję musztardę, a potem układam z jednej strony pokrojone w paseczki: ogórek i paprykę (jak na zdjęciu).
Pomagając sobie folią zwijam roladę, sklejam boki i delikatnie przenoszę ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ten warto wcześniej lekko posmarować olejem). Za pomocą pędzelka smaruję ją olejem, a potem górę oprószam mieloną papryką i posiekanymi ziołami.
Piekę przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom). Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, żeby rolada ładnie się zrumieniła.
Podaję na gorąco.
400-450 g. ugotowanych (najlepiej poprzedniego dnia) ziemniaków
1 małe jajko
80 do 100 g. mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Farsz:
70-80 g. kiełbasy typu: wiejska, czosnkowa
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
1 łyżka musztardy
1 niewielki kiszony ogórek
kawałek czerwonej papryki
olej
szczypta mielonej papryki (może być słodka lub ostra)
ulubione zioła do posypania, np. jak u mnie tymianek
Potrzebna też będzie folia spożywcza
Przygotowanie:
Zaczynam od farszu: drobno kroję obraną cebulę i podsmażam ją do lekkiego zezłocenia na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaję do niej drobno pokrojoną kiełbasę, podsmażam przez kilka minut. Dodaję posiekany czosnek, doprawiam do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiam do przestudzenia.
Ziemniaki przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję mąkę (zacznij od 80 g.) i jajko, oraz szczyptę soli i pieprzu. Dłonią zagniatam ciasto - jeśli bardzo się klei, dodaję resztę mąki. Ciasto trzeba mieszać tylko do połączenia się składników; jeśli będzie długo mieszane, zacznie się robić rzadkie.
Na stolnicy lub blacie rozkładam kawałek folii spożywczej. Na folię wykładam ciasto ziemniaczane, starając się utworzyć kwadrat (bok ok. 25 do 30 cm). Na prostokącie rozkładam równomiernie farsz z kiełbasy i cebuli, pozostawiając 2-3 centymetrowe marginesy z każdej strony. Na farszu rozsmarowuję musztardę, a potem układam z jednej strony pokrojone w paseczki: ogórek i paprykę (jak na zdjęciu).
Pomagając sobie folią zwijam roladę, sklejam boki i delikatnie przenoszę ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ten warto wcześniej lekko posmarować olejem). Za pomocą pędzelka smaruję ją olejem, a potem górę oprószam mieloną papryką i posiekanymi ziołami.
Piekę przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom). Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, żeby rolada ładnie się zrumieniła.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz