Pikantna zupa z białej kapusty
Rozgrzewająca, pyszna zupa ugotowana na indyku. Idealna na jesienne chłody!
Składniki:
2 litry wody
1 szyja indycza
pół główki niewielkiej kapusty
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
2 średniej wielkości ziemniaki
2 liście pora
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki (lub mniej, jeśli nie chcesz żeby zupa była zbyt pikantna)
1-2 łyżki octu balsamico
1 łyżeczka posiekanego tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka przekładam szyję indyczą, liście pora (zwijam je i związuję), ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz, dolewam wodę, wsypuję łyżeczkę soli i zagotowuję. Obieram i myję ziemniaki, marchew i pietruszkę, kroję je na małe kawałki i dorzucam do garnka. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną drobno cebulę. Podsmażam ją do lekkiego zezłocenia, a potem dorzucam poszatkowaną drobno kapustę. Lekko wszystko solę, mieszam, zmniejszam ogień i pod przykryciem smażę ok. 10 minut. Kapusta powinna się zeszklić i zmięknąć. Wtedy dodaję do niej koncentrat pomidorowy i smażę razem jeszcze przez kilka minut. Całą zawartość patelni przekładam do garnka. Dodaję ostrą paprykę, posiekany czosnek i doprawiam wstępnie zupę do smaku solą. Przykrywam, zmniejszam moc kuchenki i gotuję ok. 30 minut. Na końcu doprawiam tymiankiem, octem balsamico, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz