Szukaj na blogu

Siekane placki z kurczaka "tzatziki"

Siekane placki z kurczaka z dodatkiem świeżego ogórka koperku i czosnku w smaku przypominają popularny sos tzatziki. Są soczyste i pyszne.


Siekane kotlety z kurczaka "tzatziki"przepis

Składniki (porcja na 5-6 sporych placków):

250 g fileta z piersi kurczaka

50 g cebuli

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 

70 g majonezu

70 g mąki pszennej

1 małe jajko

1 łyżeczka posiekanego koperku 

130 g ogórków gruntowych (ze skórką)

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia  

Przygotowanie:

Filety kroję w drobniutką kostkę, przekładam do miski. Dodaję drobno posiekaną cebulę, czosnek, koperek i majonez, po czym dokładnie mieszam. Dodaję mąkę, jeszcze raz mieszam - ciasto będzie dość gęste. Umyte ogórki (bez obierania) ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym dokładnie odciskam z nich wodę. Odciśnięte ogórki dodaję do ciasta, mieszam dokładnie, doprawiam masę do smaku solą i pieprzem. 

Rozgrzewam olej na patelni i wykładam placki, po czym smażę je na rumiano z każdej strony, po 3-4 minuty na stronę.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger