Siekane placki z kurczaka "tzatziki"
Siekane placki z kurczaka z dodatkiem świeżego ogórka koperku i czosnku w smaku przypominają popularny sos tzatziki. Są soczyste i pyszne.
Siekane kotlety z kurczaka "tzatziki"przepis
Składniki (porcja na 5-6 sporych placków):
250 g fileta z piersi kurczaka
50 g cebuli
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
70 g majonezu
70 g mąki pszennej
1 małe jajko
1 łyżeczka posiekanego koperku
130 g ogórków gruntowych (ze skórką)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety kroję w drobniutką kostkę, przekładam do miski. Dodaję drobno posiekaną cebulę, czosnek, koperek i majonez, po czym dokładnie mieszam. Dodaję mąkę, jeszcze raz mieszam - ciasto będzie dość gęste. Umyte ogórki (bez obierania) ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym dokładnie odciskam z nich wodę. Odciśnięte ogórki dodaję do ciasta, mieszam dokładnie, doprawiam masę do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzewam olej na patelni i wykładam placki, po czym smażę je na rumiano z każdej strony, po 3-4 minuty na stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz