Kotlety z udek kurczaka w marynacie z jogurtem
Taki sposób na udka kurczaka bardzo mi się spodobał, bo mięso z nich jest bardziej soczyste, niż np. z fileta, i kotlety są naprawdę wyjątkowo smaczne. Udka wytrybowałam, czyli usunęłam kości. Dodatkowo marynata z jogurtem naturalnym powoduje, że mięso kruszeje, robi się delikatne i pyszne. Ja moje kotlety przygotowałam na patelni grillowej, podlewając je od czasu do czasu odrobiną wody, ale mogą być usmażone na zwykłej patelni, upieczone w piekarniku lub przygotowane na tradycyjnym grillu.
Składniki:
4 uda z kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka ciemnego cukru (u mnie kokosowy)
Dodatkowo:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
3-4 łyżki oleju do smażenia
woda do podlewania w czasie smażenia/duszenia
Przygotowanie:
Udka trybuję (ostrym nożem usuwam ostrożnie kości, starając się nie przeciąć skóry. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, skorzystaj z rad np. w TYM filmiku)
Mieszam składniki marynaty, i dokładnie nacieram nią mięso. Przyprawione kawałki przekładam do miski, smarując jednocześnie każdy z obu stron jogurtem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Rozgrzewam olej na patelni , układam kotlety (skórą do dołu) i smażę bez przewracania kilka minut, aż skórka się ładnie zarumieni. Wtedy przewracam i smażę z drugiej strony. Następnie wlewam odrobinę wody i przykrywam patelnię. Powtarzam ten proces 2-3 razy, przewracając mięso. Kotlety są gotowe po 12-15 minutach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz