Szukaj na blogu

Domowe lody waniliowo -cytrynowe na żółtkach (bez maszynki)

W końcu jest czas domowych lodów, bo za oknem temperatura prawdziwie letnia. I chociaż nie mam maszynki do lodów, to i tak lubię je robić, bo moim zdaniem są najpyszniejsze, i wiem, że z najlepszych składników. Ze smakami też lubię poszaleć :) 

Dzisiejsze lody są waniliowo-cytrynowe, aksamitne i gładkie, wspaniale orzeźwiające. Składniki to słodka śmietanka, troszkę mleka, żółtka, ziarenka wanilii i sok z cytryny - tu polecam świetny, gotowy sok cytrynowy Limmi

Na buteleczkę o pojemności 200 ml składa się 1 kg najlepszej jakości sycylijskich cytryn, pochodzących z wyselekcjonowanych upraw. Cytryny są zbierane w okresie od czerwca do grudnia, kiedy są najbardziej dojrzałe i soczyste. Sok jest naturalny i bardzo smaczny, a ciekawostką jest to, że każda buteleczka ma kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym ze skórki cytrusów, który jest wypuszczany w małych ilościach, gdy nalewa się sok. To dodatkowo podkreśla świeży aromat i smak wyciśniętych cytryn.






Składniki na ok. 0,5 l gotowych lodów:
250 g śmietanki 36%
70 g mleka 3,2%
50 ml soku z cytryny Limmi
5 żółtek
1 laska wanilii 
20 g cukru waniliowego
40 g cukru pudru 
Przygotowanie:
Śmietankę oraz mleko wlewam do rondelka, dodaję cukier waniliowy, sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii; powoli podgrzewam - na małej mocy palnika. W międzyczasie żółtka ubijam z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Ubite żółtka przekładam do ciepłego płynu i mieszam dokładnie rózgą. Zwiększam moc palnika i ciągle mieszając gotuję kilka minut, aż płyn zacznie lekko gęstnieć. Odstawiam do przestudzenia, potem zimny przelewam do zamykanego pojemnika i wstawiam do zamrażarki na 3-4 godziny Co 30-40 minut mieszam lody, by utrzymały aksamitną konsystencję i równomiernie się zamrażały. 
Wyjmuję lody na 15 minut przed podaniem, by lekko zmiękły.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger