Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami i zielonym ogórkiem (na ciepło, obiadowa)
Wspaniała sałatka obiadowa z młodych warzyw - pysznych ziemniaczków, szparagów i ogórków gruntowych. Smakowała mi dziś nieziemsko 😋😍 W ciepłe dni to idealny posiłek.
Składniki (dla 2 osób):
11-12 niewielkich, młodych ziemniaków
2-3 ogórki gruntowe
pół pęczka drobnych zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
dowolna sałata
czerwona papryczka chili, bez nasion, drobniutko posiekana
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Sos:
1 łyżka musztardy miodowej
5 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
10 lekko gazowanej wody mineralnej
1 ząbek czosnku
duża szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowuję sos: w zakręcanym słoiczku umieszczam musztardę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i wodę. Zakręcam słoik i energicznie potrząsam, żeby wszystko się połączyło. Dolewam oliwę i jeszcze raz potrząsam do uzyskania gładkie emulsji.
Ziemniaki oskrobuję lub myję szczoteczką, po czym kroję na ćwiartki i gotuję przez 10-12 minut w osolonej wodzie - powinny pozostać lekko twarde. Wyjmuję ziemniaki z wody i zostawiam na chwilę do obsuszenia.
Rozgrzewam olej i masło na głębokiej patelni, wrzucam podgotowane ziemniaki i szparagi pokrojone na 2-3 części (do tej sałatki wybrałam cienkie, drobne, które nie wymagały obierania). Dodaję posiekaną papryczkę chili, oprószam wszystko solą i pieprzem, przykrywam i na średnim ogniu smażę 8-10 minut, do miękkości warzyw. Na kilka minut przed końcem smażenia dodaję posiekany czosnek.
Na talerzach rozkładam porwaną na kawałki sałatę, na nią wykładam ziemniaki ze szparagami, oraz pokrojone ogórki.
Wszystko polewam sosem i od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz