Szukaj na blogu

Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami i zielonym ogórkiem (na ciepło, obiadowa)

Wspaniała sałatka obiadowa z młodych warzyw - pysznych ziemniaczków, szparagów i ogórków gruntowych. Smakowała mi dziś nieziemsko 😋😍 W ciepłe dni to idealny posiłek.






Składniki (dla 2 osób):

11-12 niewielkich, młodych ziemniaków

2-3 ogórki gruntowe

pół pęczka drobnych zielonych szparagów

2 ząbki czosnku

dowolna sałata

czerwona papryczka chili, bez nasion, drobniutko posiekana

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

sól i pieprz do smaku

Sos:

1 łyżka musztardy miodowej

5 łyżek oliwy

2 łyżki soku z cytryny

10 lekko gazowanej wody mineralnej

1 ząbek czosnku

duża szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotowuję sos: w zakręcanym słoiczku umieszczam musztardę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i wodę. Zakręcam słoik i energicznie potrząsam, żeby wszystko się połączyło. Dolewam oliwę i jeszcze raz potrząsam do uzyskania gładkie emulsji. 

Ziemniaki oskrobuję lub myję szczoteczką, po czym kroję na ćwiartki i gotuję przez 10-12 minut w osolonej wodzie - powinny pozostać lekko twarde. Wyjmuję ziemniaki z wody i zostawiam na chwilę do obsuszenia.

Rozgrzewam olej i masło na głębokiej patelni, wrzucam podgotowane ziemniaki i szparagi pokrojone na 2-3 części (do tej sałatki wybrałam cienkie, drobne, które nie wymagały obierania). Dodaję posiekaną papryczkę chili, oprószam wszystko solą i pieprzem, przykrywam i na średnim ogniu smażę 8-10 minut, do miękkości warzyw. Na kilka minut przed końcem smażenia dodaję posiekany czosnek.

Na talerzach rozkładam porwaną na kawałki sałatę, na nią wykładam ziemniaki ze szparagami, oraz pokrojone ogórki. 

Wszystko polewam sosem i od razu podaję.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger