Placki z młodych ziemniaków i kapusty
Nie mogło być inaczej, musiałam je zrobić w sezonie na młode ziemniaki i młodą kapustkę. Za miesiąc te warzywa nie będą już miały tego samego smaku. Placuszki są pyszne!
Składniki (8-10 placków):
300 g młodych ziemniaków (waga po obraniu)
150 g młodej kapusty
pół niewielkiej cebuli
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: posiekany koperek, natka pietruszki
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę bardzo drobno szatkuję i przekładam do dużej miski. Ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję do kapusty. Dodaję jajka, mąkę i drobniutko pokrojoną cebulę, mieszam dokładnie masę i doprawiam do smaku.
Placki smażę na rumiano z obu stron. W czasie smażenia na patelni powinno być sporo oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz