Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i serem
Zapiekane naleśniki to taki swojski, domowy i pyszny obiad. Smakują mi chyba z każdym farszem, a wypróbowałam już całkiem sporo pomysłów - niżej podaję kilka linków.
Dzisiejsze naleśniki z mięsem mielonym są wyjątkowo dobre. W zasadzie miałam robić kotlety mielone, ale w międzyczasie plan mi się zmienił :) Czemóż by nie odmienić obiadu?
Zapraszam po kilka naleśnikowych inspiracji (kliknij na nazwę):
- naleśniki zapiekane z mięsem i szpinakiem
- naleśniki z pieczarkami
- naleśniki maślankowe z warzywami
5 gotowych, wcześniej usmażonych naleśników, np, z tego przepisu KLIK
Farsz:
400 g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 jajko
5 łyżek zimnej wody
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku
Dodatkowo:
300 g sera w plastrach (do tostów)
ketchup
żółty tarty ser do posypania
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Mięso mielone wykładam do miski, dodaję drobniutko posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, wodę, pieprz ziołowy i wstępnie sól do smaku. Dokładnie wyrabiam masę, a potem dodaję przecier pomidorowy, jeszcze raz dokładnie mieszam, i na końcu ostatecznie doprawiam solą. Farsz powinien być wyraziście doprawiony.
Na każdym naleśniki rozkładam plastry sera - powinny go w miarę możliwości przykryć. Na ser wykładam 1/5 masy z mięsa mielonego, rozprowadzam równomiernie na całej powierzchni. Zwijam naleśniki w rulon.
Formę do pieczenia natłuszczam olejem i posypuję bułką tartą. Układam naleśniki. Przykrywam szczelnie formę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 50 minut. Po tym czasie zdejmuję przykrycie, smaruję naleśniki łyżką lub dwiema łyżkami ketchupu i posypuję naleśniki tartym serem. Zapiekam jeszcze jakiś czas, do zarumienienia się sera (10-15 minut).
Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz