Szukaj na blogu

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i serem

Zapiekane naleśniki to taki swojski, domowy i pyszny obiad. Smakują mi chyba z każdym farszem, a wypróbowałam już całkiem sporo pomysłów - niżej podaję kilka linków.

Dzisiejsze naleśniki z mięsem mielonym są wyjątkowo dobre. W zasadzie miałam robić kotlety mielone, ale w międzyczasie plan mi się zmienił :) Czemóż by nie odmienić obiadu?

Zapraszam po kilka naleśnikowych inspiracji (kliknij na nazwę):



Składniki (porcja na 4-5 osób):

5 gotowych, wcześniej usmażonych naleśników, np, z tego przepisu KLIK

Farsz:

400 g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 jajko

5 łyżek zimnej wody

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

sól do smaku

Dodatkowo:

300 g sera w plastrach (do tostów)

ketchup

żółty tarty ser do posypania

olej do posmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

Mięso mielone wykładam do miski, dodaję drobniutko posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, wodę, pieprz ziołowy i wstępnie sól do smaku. Dokładnie wyrabiam masę, a potem dodaję przecier pomidorowy, jeszcze raz dokładnie mieszam, i na końcu ostatecznie doprawiam solą. Farsz powinien być wyraziście doprawiony.

Na każdym naleśniki rozkładam plastry sera - powinny go w miarę możliwości przykryć. Na ser wykładam 1/5 masy z mięsa mielonego, rozprowadzam równomiernie na całej powierzchni. Zwijam naleśniki w rulon. 

Formę do pieczenia natłuszczam olejem i posypuję bułką tartą. Układam naleśniki. Przykrywam szczelnie formę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 50 minut. Po tym czasie zdejmuję przykrycie, smaruję naleśniki łyżką lub dwiema łyżkami ketchupu i posypuję naleśniki tartym serem. Zapiekam jeszcze jakiś czas, do zarumienienia się sera (10-15 minut).

Podaję gorące. 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger