Kotlety z ciecierzycy
Są niezwykle smaczne, sycące i zdrowe. Bardzo je lubimy, pewnie także dlatego, że pasują do nich hinduskie przyprawy - kumin, kardamon, czosnek i cebula. Polecam je na lekki obiad!
Składniki (8-9 sztuk):
200 g ciecierzycy (waga przed ugotowaniem)
100 g cebuli
2 jajka
2 ząbki czosnku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
4-5 ziaren kardamonu
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namaczam ciecierzycę w zimnej wodzie - w ilości kilka centymetrów ponad powierzchnię ciecierzycy
Następnego dnia odlewam wodę z moczenia, wlewam świeżą, lekko ją solę i gotuję cieciorkę do miękkości.
Ugotowaną miksuję, po czym dodaję do niej podsmażoną na niewielkiej ilości oleju, drobno pokrojoną cebulę, jajka, czosnek, pietruszkę i przyprawy (kardamon ucieram w moździerzu i wyrzucam łuski).
Wyrabiam wszystko do jednolitej masy.
Formuję kotlety, każdy panieruję w bułce tartej i smażę na oleju na złoto z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz