Szukaj na blogu

Marynata miodowo-musztardowa do kurczaka

Ostatnimi czasy to moja ulubiona marynata do kurczaka. Daje mięsu wspaniały słodko-pikantny smak z dymną nutą. Przygotowywałam z nią skrzydełka, filety z kurczaka i udka. Polecam tę marynatę zarówno do mięsa na grilla, jak i do piekarnika i na patelnię.


 

Marynata miodowo-musztardowa do kurczaka przepis

Składniki na 1 kg kawałków z kurczaka:

2 pełne łyżki musztardy sarepskiej

1 płaska łyżka miodu

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka soli

pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem oleju), do uzyskania jednolitej pasty. Dodaję olej, mieszam jeszcze raz. Marynatą nacieram kawałki kurczaka i zostawiam je pod przykryciem najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger