Marynata miodowo-musztardowa do kurczaka
Ostatnimi czasy to moja ulubiona marynata do kurczaka. Daje mięsu wspaniały słodko-pikantny smak z dymną nutą. Przygotowywałam z nią skrzydełka, filety z kurczaka i udka. Polecam tę marynatę zarówno do mięsa na grilla, jak i do piekarnika i na patelnię.
Marynata miodowo-musztardowa do kurczaka przepis
Składniki na 1 kg kawałków z kurczaka:
2 pełne łyżki musztardy sarepskiej
1 płaska łyżka miodu
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem oleju), do uzyskania jednolitej pasty. Dodaję olej, mieszam jeszcze raz. Marynatą nacieram kawałki kurczaka i zostawiam je pod przykryciem najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz