Karkówka pieczona z pieczarkami i bakłażanem
To danie idealne na sycący, solidny obiad. Wymaga trochę pracy i czasu, ale jest pyszne! Świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych, albo na świątecznym stole.
Składniki (na 4-5 osób):
ok. 1 kg karkówki wieprzowej
Do marynaty:
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cząbru
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
4 łyżki oleju
4 łyżki wody
Dodatkowo:
1 spora cebula
1 średniej wielkości bakłażan
5-6 sporych, jędrnych (białych) pieczarek
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Sos do zalania przed pieczeniem:
1 szklanka wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kwaśnego ketchupu
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki tymianku
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
Mięso kroję na niezbyt duże i niebyt grube kotlety (ok. pół sm grubości, można je lekko rozbić).
Mieszam wszytkie składniki marynaty, zanurzam w niej każdy kawałek mięsa i układam w naczyniu.
Szczelnie przykrywam i odstawiam do lodówki na noc (można nawet na całą dobę).
Przed smażeniem: mieszam bułkę tartą z mąką i panieruję w nich zamarynowane kotlety.
Następnie smażę mięso do zarumienienia na dość mocnym ogniu.
Bakłażana kroję na plastry grubości 1 cm, i otaczam w resztkach marynaty po mięsie.
Nastepnie również panieruję w bułce z mąką, smażę przez chwilę z obu stron.
Na końcu na tej samej patelni na mocnym ogniu smażę przez chwilę pokrojone w grube plastry pieczarki.
Pieczenie:
W naczyniu układam na przemian mięso, plastry bakłażana i pieczarki.
Mieszam wszystkie składniki sosu, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, po czym wylewam wszystko na górę - na mięso, pieczarki i bakłażany.
Szczelnie przykrywam naczynie i piekę wszystko przez ok. 70 minut w 200 stopniach C, potem zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze ok. 20 minut (lub do miękkości mięsa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz