Ryż pieczony z soczewicą, warzywami i mięsem
Bardzo dobry, zdrowy obiad z pełnoziarnistym ryżem, mięsem i dużą ilością warzyw. Możesz przygotować wersję bez dodatku mięsa, będzie równie smaczna.
Składniki (na 2-3 osoby):
ok. 200-300 g ładnego mięsa z łopatki wieprzowej, może być karkówka lub szynka
2-3 podłużne szalotki
do zamarynowania:
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, curry, oregano, czomber, suszony imbir, czosnek
Dodatkowo:
ok. 1,5 szklanki pełnoziarnistego ryżu basmati (ten długo się piecze, więc jeśli zależy Ci na czasie, użyj innego, dowolnego ryżu)
ok. 0,5 szklanki czarnej soczewicy
kilka podłużnych szalotek
kilka pomidorków koktajlowych
pół małego kalafiora
pół małego brokuła
do smaku: curry, sól i pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Zaczynam od zamarynowania mięsa, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Kroję je na małe kawałki, i dokładnie mieszam z przyprawami i oliwą.
Cebulę kroję dość grubo, mieszam z mięsem.
Następnego dnia, na suchej rozgrzanej patelni przesmażam do lekkiego zarumienienia, mieszając.
Można ten krok pominąć i upiec surowe mięso z ryżem.
Ryż i soczewicę płuczę na sicie, przekładam do naczynia do pieczenia, polewam
2-3 łyżkami oliwy, oprószam solą i mieszam.
Rozkładam równo na dnie naczynia i wlewam tyle gorącej wody, by mniej więcej zrównała się z powierzchnią ryżu.
Oprószam curry.
Na ryż wykładam pokrojone szalotki, pomidorki, przygotowane wcześniej mięso z cebulą z cebulą.
Na górze rozkładam rozdrobnione na małe różyczki: kalafiora i brokuła.
Całość skrapiam oliwą, ponownie lekko posypuję solą i pieprzem.
Przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam na ok. 80 minut (lub krócej, do miękkości ryżu) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz