Kotlety siekane z boczniaków
Jeśli lubisz grzyby, to kotlety z boczniaków powinny Ci bardzo posmakować. Łatwe do przygotowania, bardzo aromatyczne i pełne smaku, są dobre i na gorąco, i na zimno. Myślę, że doskonale sprawdziłyby się w lekkiej zalewie octowej (sprawdzę to kiedyś) jako doskonała przekąska.
Składniki:
250 g boczniaków
1 średniej wielkości cebula
1-2 ząbki czosnku
2 jajka
2-3 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczone boczniaki kroję drobniutko, podobnie cebulę.
Przekładam je do miski, dodaję bułkę tartą (na początek 2 pełne łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek lub natkę, oraz jajka.
Dokładnie wszystko mieszam, po czym doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam na 5 minut, jeśli masa jest luźna, dodaję jeszcze łyżkę bułki tartej i ponownie mieszam.
Formuję niewielkie kotleciki i smażę na złoto z obu stron na średnim ogniu, następnie zmniejszam ogień i pod pokrywką dosmażam kotlety jeszcze przez kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz