Szukaj na blogu

Kotlety siekane z boczniaków

Jeśli lubisz grzyby, to kotlety z boczniaków powinny Ci bardzo posmakować. Łatwe do przygotowania, bardzo aromatyczne i pełne smaku, są dobre i na gorąco, i na zimno. Myślę, że doskonale sprawdziłyby się w lekkiej zalewie octowej (sprawdzę to kiedyś) jako doskonała przekąska.



Składniki:

250 g boczniaków

1 średniej wielkości cebula

1-2 ząbki czosnku

2 jajka

2-3 łyżki bułki tartej

2-3 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki 

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Oczyszczone boczniaki kroję drobniutko, podobnie cebulę.

Przekładam je do miski, dodaję bułkę tartą (na początek 2 pełne łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek lub natkę, oraz jajka.

Dokładnie wszystko mieszam, po czym doprawiam solą i pieprzem.

Odstawiam na 5 minut, jeśli masa jest luźna, dodaję jeszcze łyżkę bułki tartej i ponownie mieszam.

Formuję niewielkie kotleciki i smażę na złoto z obu stron na średnim ogniu, następnie zmniejszam ogień i pod pokrywką dosmażam kotlety jeszcze przez kilka minut.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger