Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Moja warzywna zapiekanka trochę przypomina pizzę, jednak przygotowałam ją na spodzie z ziemniaków, i jest o wiele mniej kaloryczna.
Składniki:
Spód:
3 spore ziemniaki, ugotowane lub upieczone w mundurkach
2 łyżki oliwy
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
kilka różyczek surowego brokuła, rozdrobnionych lub pokrojonych
1 niewielka cebula
kilka pomidorków koktajlowych
kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
kilka kaparów
posiekany szczypiorek
można dodać kawałek dowolnej wędliny, u mnie cienkie wędzone kiełbaski
1 łyżka startego żółtego sera
oliwa do skropienia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Zimne ziemniaki obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, oliwę oraz przyprawy do smaku.
Delikatnie mieszam.
Tak przygotowane ziemniaki wykładam na blachę wyłożoną papierem.
Na nich układam pokrojoną w plasterki węlinę, oraz posypuję serem.
Cebulę kroję w piórka, wykładam na ziemniaki, układam również resztę składników.
Całość oprószam solą i pieprzem.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz