Szukaj na blogu

Lekka surówka z porem i czerwoną cebulą

Jak dla mnie jest idealna, delikatna w smaku i lekka. Zrobiłam ją z pora, czerwonej cebuli i jabłka, doprawiłam jogurtem naturalnym. Dziś zjemy ją ze smażoną rybą i gotowanymi ziemniakami.

Składniki:

1 średniej wielkości por (jasna część)

1 niewielka czerwona cebula

1 średniej wielkości jabłko, niezbyt słodkie

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

ewentualnie szczypta cukru

posiekany koperek do posypania

Przygotowanie:

Obieram jabłko i cebulę; jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami, a cebulę kroję jak najdrobniej.

Pora przekrajam wzdłuż na ćwiartki, a potem kroję w cienkie, krótkie paseczki.

Wszystko mieszam z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger