Lekka surówka z porem i czerwoną cebulą
Jak dla mnie jest idealna, delikatna w smaku i lekka. Zrobiłam ją z pora, czerwonej cebuli i jabłka, doprawiłam jogurtem naturalnym. Dziś zjemy ją ze smażoną rybą i gotowanymi ziemniakami.
Składniki:
1 średniej wielkości por (jasna część)
1 niewielka czerwona cebula
1 średniej wielkości jabłko, niezbyt słodkie
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
ewentualnie szczypta cukru
posiekany koperek do posypania
Przygotowanie:
Obieram jabłko i cebulę; jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami, a cebulę kroję jak najdrobniej.
Pora przekrajam wzdłuż na ćwiartki, a potem kroję w cienkie, krótkie paseczki.
Wszystko mieszam z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz