Ryż pieczony z klopsami
Najlepszy obiad kiedy nie ma się za wiele czasu - to obiad jednogarnkowy. Jak nasz dzisiejszy: pyszny, sycący ryż zapieczony z marchewką, pietruszką i cebulą, oraz z soczystymi klopsikami.
Takki obiad będzie jeszcze szybszy, jeśli pominiesz smażenie klopsów - można je od razu upiec.
Składniki:
Klopsy:
ok. 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
pół średniej cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
do smaku: sól (użyłam ziołowej), pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
ok. 1, 5 szklanki białego ryżu
2-3 niewielkie marchewki
2 niewielkie pietruszki (korzenie)
pół średniej cebuli
Sos do zalania ryżu:
1 szklanka wody
2 ząbki czosnku
3 łyżki ketchupu
pół łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od klopsów: mięso przekładam do miski, dodaję drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaję jajko, zioła, sól i pieprz do smaku, dokładnie przez chwilę wyrabiam, najlepiej dłonią.
Z masy formuję klopsy wielkości orzecha włoskiego, lekko panieruję je w mące i krótko obsmażam na niewielkiej ilości oleju (do lekkiego zarumienienia).
Ryż zalewam zimną wodą i przez chwilę płuczę, odlewam wodę.
W miseczce mieszam szklankę wody z ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz z olejem i przyprawami do smaku.
Ryż łączę z płynem, wlewam na dno naczynia do pieczenia.
Umyte i obrane warzywa kroję na niewielkie kawałki, rozkładam na ryżu.
Układam klopsy, szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 40-45 minut (czas pieczenia zależy od rodzaju użytego ryżu, gotowy powinien być zupełnie miękki).
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz