Szukaj na blogu

Ryż pieczony z klopsami

Najlepszy obiad kiedy nie ma się za wiele czasu - to obiad jednogarnkowy. Jak nasz dzisiejszy: pyszny, sycący ryż zapieczony z marchewką, pietruszką i cebulą, oraz z soczystymi klopsikami. 

Takki obiad będzie jeszcze szybszy, jeśli pominiesz smażenie klopsów - można je od razu upiec.




Składniki:

Klopsy:

ok. 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

pół średniej cebuli

2 ząbki czosnku

1 jajko

do smaku: sól (użyłam ziołowej), pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy

1 łyżka mąki

Dodatkowo:

ok. 1, 5 szklanki białego ryżu

2-3 niewielkie marchewki

2 niewielkie pietruszki (korzenie)

pół średniej cebuli

Sos do zalania ryżu:

1 szklanka wody

2 ząbki czosnku

3 łyżki ketchupu

pół łyżeczki curry

1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 

1 łyżeczka ziół prowansalskich

3 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Zaczynam od klopsów: mięso przekładam do miski, dodaję drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaję jajko, zioła, sól i pieprz do smaku, dokładnie przez chwilę wyrabiam, najlepiej dłonią.

Z masy formuję klopsy wielkości orzecha włoskiego, lekko panieruję je w mące i krótko obsmażam na niewielkiej ilości oleju (do lekkiego zarumienienia).

Ryż zalewam zimną wodą i przez chwilę płuczę, odlewam wodę.

W miseczce mieszam szklankę wody z ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz z olejem i przyprawami do smaku.

Ryż łączę z płynem, wlewam na dno naczynia do pieczenia.

Umyte i obrane warzywa kroję na niewielkie kawałki, rozkładam na ryżu.

Układam klopsy, szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 40-45 minut (czas pieczenia zależy od rodzaju użytego ryżu, gotowy powinien być zupełnie miękki).

Podaję na gorąco.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger