Pieczone bataty z twarożkiem i wędzonym łososiem
Połączenie słodkiego batata z wyraziście doprawionym twarożkiem i wędzonym łososiem daje naprawdę pyszny efekt.
Składniki:
2 spore bataty
Twarożek (wszystkie składniki mieszam i wyraziście doprawiam):
150 g twarożku kanapkowego
2-3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
kawałek cebuli bardzo drobno posiekany
2 rzodkiewki, drobniutko pokrojone
ewentualnie 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego (jeśli twarożek jest bardzo gęsty)
do smaku: sól i pieprz
Dodatkowo:
wędzony łosoś
oliwa
sól i pieprz
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Bataty bardzo dokładnie szoruję szczoteczką, po czym zawijam w papier, układam na blasze i piekę do miękkości w 190 stopniach C (w zależności od wielkości ok. 30 minut).
Kiedy są zupełnie miękkie, jeszcze gorące, przekrajam wzdłuż i ostrożnie rozchylam.
Widelcem delikatnie mieszam miąższ, skrapiam go oliwą, oprószam solą i pieprzem.
Nakładam twarożek, i z powrotem wstawiam blachę do piekarnika na ok. 10 minut, żeby ser się lekko zapiekł (można włączyć funkcję grilla).
Przed podaniem układam na górze wędzonego łososia, i całość posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz