Szukaj na blogu

Pieczone bataty z twarożkiem i wędzonym łososiem

Połączenie słodkiego batata z wyraziście doprawionym twarożkiem i wędzonym łososiem daje naprawdę pyszny efekt. 


Składniki:

2 spore bataty

Twarożek (wszystkie składniki mieszam i wyraziście doprawiam):

150 g twarożku kanapkowego 

2-3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

kawałek cebuli bardzo drobno posiekany 

2 rzodkiewki, drobniutko pokrojone

ewentualnie 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego (jeśli twarożek jest bardzo gęsty)

do smaku: sól i pieprz

Dodatkowo:

wędzony łosoś

oliwa

sól i pieprz

posiekany szczypiorek

Przygotowanie: 

Bataty bardzo dokładnie szoruję szczoteczką, po czym zawijam w papier, układam na blasze i piekę do miękkości w 190 stopniach C (w zależności od wielkości ok. 30 minut).

Kiedy są zupełnie miękkie, jeszcze gorące, przekrajam wzdłuż i ostrożnie rozchylam.

Widelcem delikatnie mieszam miąższ, skrapiam go oliwą, oprószam solą i pieprzem.

Nakładam twarożek, i z powrotem wstawiam blachę do piekarnika na ok. 10 minut, żeby ser się lekko zapiekł (można włączyć funkcję grilla).

Przed podaniem układam na górze wędzonego łososia, i całość posypuję posiekanym szczypiorkiem.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger