Szukaj na blogu

Pieczarki z serem w cieście

Pieczarki z serem smażone w cieście to niedroga i łatwa przystawka. Pokażę Ci, jak ją zrobić.

Składniki: 

Ciasto: (u mnie na 9 średniej wielkości pieczarek)

1 duże jajko

3 łyżki mleka

3 pełne łyżki mąki pszennej

do smaku: sól i pieprz

Dodatkowo:

średniej wielkości pieczarki

łyżka kukurydzy z puszki

kawałek żółtego sera

mąka do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce mieszam rózgą kuchenną jajko i mleko, potem dodaję mąkę. 

Powinno powstać gęste ciasto.

Doprawiam je wyraziście dolą i pieprzem. Ja doprawiłam ciasto solą ziołową, możesz też użyć np. pikantnej papryki.

Z pieczarek usuwam nóżki, da się to zrobić ostrożnie je wyłamując, lub po prostu należy je wyciąć ostrym nożykiem.

Wnętrze pieczarek oprószam solą i pieprzem, a następnie wkłądam po 3-4 ziarenka kukurydzy, i wciskam kawałek sera - ten jednocześnie spełni rolę "zatyczki".

Tak przygotowane pieczarki lekko zwilżam w dłoni i od razu panieruję w mące.

Następnie każdą przekądam do miski z ciastem, i polecam nim od góry, by ładnie spłynęło i pokryło całą pieczarkę.

Od razu przekładam (za pomocą dwóch widelców) na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem; tego powinno być dość dużo.

Smażę, kilkukrotnie przewracając, również na boki, ok. 10 minut.

Po usmażeniu przekłądam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję na gorąco.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger