Pieczarki z serem w cieście
Pieczarki z serem smażone w cieście to niedroga i łatwa przystawka. Pokażę Ci, jak ją zrobić.
Składniki:
Ciasto: (u mnie na 9 średniej wielkości pieczarek)
1 duże jajko
3 łyżki mleka
3 pełne łyżki mąki pszennej
do smaku: sól i pieprz
Dodatkowo:
średniej wielkości pieczarki
łyżka kukurydzy z puszki
kawałek żółtego sera
mąka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszam rózgą kuchenną jajko i mleko, potem dodaję mąkę.
Powinno powstać gęste ciasto.
Doprawiam je wyraziście dolą i pieprzem. Ja doprawiłam ciasto solą ziołową, możesz też użyć np. pikantnej papryki.
Z pieczarek usuwam nóżki, da się to zrobić ostrożnie je wyłamując, lub po prostu należy je wyciąć ostrym nożykiem.
Wnętrze pieczarek oprószam solą i pieprzem, a następnie wkłądam po 3-4 ziarenka kukurydzy, i wciskam kawałek sera - ten jednocześnie spełni rolę "zatyczki".
Tak przygotowane pieczarki lekko zwilżam w dłoni i od razu panieruję w mące.
Następnie każdą przekądam do miski z ciastem, i polecam nim od góry, by ładnie spłynęło i pokryło całą pieczarkę.
Od razu przekładam (za pomocą dwóch widelców) na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem; tego powinno być dość dużo.
Smażę, kilkukrotnie przewracając, również na boki, ok. 10 minut.
Po usmażeniu przekłądam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz