Omlet z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem
Ostatnio często robię na śniadanie rolowane omlety, w bardzo różnych wersjach. Są delikatne i niezwykle puszyste.
Składniki (na 2 porcje):
6-7 dużych jajek
kilka pomidorków koktajlowych
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wybijam do miski, dodaję sól i pieprz do smaku, oraz posiekany szczypiorek.
Dokładnie mieszam wszystko, np. rózgą kuchenną.
Pomidorki przekrawam na pół lub na ćwiartki, i krótko przesmażam z odrobiną soli i pieprzu na niewielkiej ilości oliwy.
Wycieram patelnię, wlewam troszkę tłuszczu, i kiedy się średnio rozgrzeje, wlewam mniej więcej 1/3 masy jajecznej, a na niej rozkładam część przygotowanych wcześniej pomidorków.
Kiedy masa zacznie się ścinać, za pomocą dwóch łopatek zwijam jajka w rulon, który zsuwam na bok patelni.
W wolne miejsce wlewam następną część jajek, i postępuję tak samo, zawijając wcześniej usmażony rulon w tę świeżo smażoną część.
Powtarzam tę czynność, aż masa jajeczna będzie zużyta.
Od razu po usmażeniu kroję omleta na kawałki i podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz