Szukaj na blogu

Omlet z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem

Ostatnio często robię na śniadanie rolowane omlety, w bardzo różnych wersjach. Są delikatne i niezwykle puszyste.

Składniki (na 2 porcje):

6-7 dużych jajek

kilka pomidorków koktajlowych

1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól i pieprz do smaku

olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Jajka wybijam do miski, dodaję sól i pieprz do smaku, oraz posiekany szczypiorek.

Dokładnie mieszam wszystko, np. rózgą kuchenną.

Pomidorki przekrawam na pół lub na ćwiartki, i krótko przesmażam z odrobiną soli i pieprzu na niewielkiej ilości oliwy.

Wycieram  patelnię, wlewam troszkę tłuszczu, i kiedy się średnio rozgrzeje, wlewam mniej więcej 1/3 masy jajecznej, a na niej rozkładam część przygotowanych wcześniej pomidorków.

Kiedy masa zacznie się ścinać, za pomocą dwóch łopatek zwijam jajka w rulon, który zsuwam na bok patelni.

W wolne miejsce wlewam następną część jajek, i postępuję tak samo, zawijając wcześniej usmażony rulon w tę świeżo smażoną część.

Powtarzam tę czynność, aż masa jajeczna będzie zużyta.

Od razu po usmażeniu kroję omleta na kawałki i podaję.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger