Szukaj na blogu

Gulasz z łopatki z czerwoną cebulą

To czerwona, delikatna cebula nadaje wyjątkowy smaku temu daniu. Gulasz jest zawiesisty, gęsty i pyszny. Bardzo pasuje do placków ziemniaczanych

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej (usunęłam większość tłustych części)

400 g czerwonej cebuli

2 duże ząbki czosnku

2-3 nieduże liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

3 łyżki oleju do smażenia

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka octru balsamico (można pominąć)

ok. 3/4 szklanki wody do podlania w trakcie duszenia

do smaku: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, suszony tymianek, posiekana natka pietruszki 

Przygotowanie:

Mięso kroję na niewielkie kawałki.

Cebule kroję w piórka.

Drobno siekam czosnek.

Pokrojone mięso oprószam solą i pieprzem, a także mąką i słodką papryką.

Dokładnie mieszam, po czym smażę do zrumienienia na rozgrzanym oleju.

Do podsmażonego mięsa dodaję cebulę w piórkach, oraz liście laurowe i ziele angielskie.

Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i od czasu do czasu mieszając smażę ok. 10 minut.

Następnie podlewam częścią wody, dodaję posiekany czosnek i natkę pietruszki, suszony tymianek, obie papryki i ocet balsamico.

Duszę razem do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewając wodą. 

Cebula w tym czasie praktycznie się rozpadnie, tworząc zawiesisty sos.

Na koniec ewentualnie jeszcze raz doprawiam.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger