Gulasz z łopatki z czerwoną cebulą
To czerwona, delikatna cebula nadaje wyjątkowy smaku temu daniu. Gulasz jest zawiesisty, gęsty i pyszny. Bardzo pasuje do placków ziemniaczanych
Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej (usunęłam większość tłustych części)
400 g czerwonej cebuli
2 duże ząbki czosnku
2-3 nieduże liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka octru balsamico (można pominąć)
ok. 3/4 szklanki wody do podlania w trakcie duszenia
do smaku: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, suszony tymianek, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki.
Cebule kroję w piórka.
Drobno siekam czosnek.
Pokrojone mięso oprószam solą i pieprzem, a także mąką i słodką papryką.
Dokładnie mieszam, po czym smażę do zrumienienia na rozgrzanym oleju.
Do podsmażonego mięsa dodaję cebulę w piórkach, oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i od czasu do czasu mieszając smażę ok. 10 minut.
Następnie podlewam częścią wody, dodaję posiekany czosnek i natkę pietruszki, suszony tymianek, obie papryki i ocet balsamico.
Duszę razem do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewając wodą.
Cebula w tym czasie praktycznie się rozpadnie, tworząc zawiesisty sos.
Na koniec ewentualnie jeszcze raz doprawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz