Szukaj na blogu

Kurczak pieczony z oliwą i cebulką

 Soczyste, mięciutkie, doprawione, pięknie przyrumienione pieczone udka!



Składniki: 

3 udka (lub inne kawałki kurczaka)

Przyprawy do marynaty:

1 pełna łyżeczka soli ziołowej lub płaska - zwykłej 

pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki curry

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

5-6 ząbków czosnku

łącznie ok. 2 łyżki masła, zimnego

Dodatkowo:

oliwa

kilka cebulek dymek lub 1 zwykła cebula

Przygotowanie:

Mięso najlepiej zamarynować 24 godziny przed pieczeniem, wtedy mamy gwarancję, że będzie wyśmienicie doprawione.

Mieszam razem: sól, pieprz, cukier, paprykę, curry, majeranek i tymianek.

Delikatnie odciągam skórę na udkach, by powstały kieszonki.

Tą mieszanką dokładnie nacieram udka, również pod skórką.

Czosnek kroję na plasterki i wciskam pod skórę po kilka kawałków.

Tak przygotowane mięso zostawiam szczelnie zamknięte w lodówce.

Przed pieczeniem pod skórę wkładam dodatkowo po kilka kawałków zimnego masła.

Pieczenie:

Na dno naczynia wlewam kilka łyżek oliwy.

Cebulę kroję w plasterki i rozkładam w naczyniu, a na nią wykładam kurczaka. 

Piekę najpierw pod przykryciem przez 40-45 minut w temperaturze 190 stopni C, a potem zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 20-30 minut, do ładnego zrumienienia skóki.

W międzyczasie polewam mięso oliwą spod pieczenia.

Warto też raz czy dwa w czasie pieczenia udka odwrócić na drugą stronę.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger