Kurczak pieczony z oliwą i cebulką
Soczyste, mięciutkie, doprawione, pięknie przyrumienione pieczone udka!
Składniki:
3 udka (lub inne kawałki kurczaka)
Przyprawy do marynaty:
1 pełna łyżeczka soli ziołowej lub płaska - zwykłej
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki curry
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
5-6 ząbków czosnku
łącznie ok. 2 łyżki masła, zimnego
Dodatkowo:
oliwa
kilka cebulek dymek lub 1 zwykła cebula
Przygotowanie:
Mięso najlepiej zamarynować 24 godziny przed pieczeniem, wtedy mamy gwarancję, że będzie wyśmienicie doprawione.
Mieszam razem: sól, pieprz, cukier, paprykę, curry, majeranek i tymianek.
Delikatnie odciągam skórę na udkach, by powstały kieszonki.
Tą mieszanką dokładnie nacieram udka, również pod skórką.
Czosnek kroję na plasterki i wciskam pod skórę po kilka kawałków.
Tak przygotowane mięso zostawiam szczelnie zamknięte w lodówce.
Przed pieczeniem pod skórę wkładam dodatkowo po kilka kawałków zimnego masła.
Pieczenie:
Na dno naczynia wlewam kilka łyżek oliwy.
Cebulę kroję w plasterki i rozkładam w naczyniu, a na nią wykładam kurczaka.
Piekę najpierw pod przykryciem przez 40-45 minut w temperaturze 190 stopni C, a potem zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 20-30 minut, do ładnego zrumienienia skóki.
W międzyczasie polewam mięso oliwą spod pieczenia.
Warto też raz czy dwa w czasie pieczenia udka odwrócić na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz