Szukaj na blogu

Przystawka z boczniaków w 10 minut

Dziś obiad będzie w klimacie azjatyckim, więc wymyśliłam też przystawkę w takim klimacie 🙂

Przygotowanie tych boczniaków zajęło mi niecałe 10 minut! A są naprawdę pyszne! Można je podać na ciepło i zimno.


Składniki:

250 g boczniaków

wrzątek 

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

pół łyżeczki pasty czosnkowej (1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę)

duża szczypta mielonej ostrej papryki (użyłam papryki do kimchi)

ziarna sezamu

szczypior

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczam i ewentualnie rozdzielam.

Następnie przez 5 minut sparzam je we wrzątku, odcedzam i gorące przekładam do miski. 

Od razu wlewam sos sojowy i olej sezamowy, dodaję pastę czosnkową i paprykę, dokładnie mieszam.

Wykłądam na talerz, posypuję skośnie posiekanym szczypiorkiem i sezamem. 








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger