Przystawka z boczniaków w 10 minut
Dziś obiad będzie w klimacie azjatyckim, więc wymyśliłam też przystawkę w takim klimacie 🙂
Przygotowanie tych boczniaków zajęło mi niecałe 10 minut! A są naprawdę pyszne! Można je podać na ciepło i zimno.
Składniki:
250 g boczniaków
wrzątek
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
pół łyżeczki pasty czosnkowej (1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę)
duża szczypta mielonej ostrej papryki (użyłam papryki do kimchi)
ziarna sezamu
szczypior
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczam i ewentualnie rozdzielam.
Następnie przez 5 minut sparzam je we wrzątku, odcedzam i gorące przekładam do miski.
Od razu wlewam sos sojowy i olej sezamowy, dodaję pastę czosnkową i paprykę, dokładnie mieszam.
Wykłądam na talerz, posypuję skośnie posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz