Jednogarnkowe: pieczeń w plastrach z warzywami
Każdej gospodyni, mamie, babci czy cioci, która gości kogoś u siebie na Święta marzy się zazwyczaj taki obiad, by był wspaniały i wszystkim smakował, ale dobrze wiem, że zazwyczaj brakuje czasu na jego przygotowanie. Często w takiej sytuacji robię obiad jednogarnkowy, taki jak ten - mięso pieczone z warzywami. Soczyste, pyszne i niezawodne. Polecam serdecznie!
Składniki:
1 kg ładnego kawałka mięsa: może to być karkówka, łopatka lub szynka wieprzowa
pół kg lub więcej niewielkich ziemniaków
2 małe marchewki
kilka brukselek
5-6 ząbków czosnku
1 mała cebula
3-4 łyżki oleju
2-3 gałązki świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
do przyprawienia mięsa:
1 płaska łyżka soli
pół łyżeczki pieprzu
świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek, 2-3 ząbki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki tymianku
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Mięso przyprawiam dzień wcześniej: kawałek w całości nacieram solą, pieprzem, czosnkiem, musztardą, tymiankiem i słodką papryką.
Zostawiam na noc w lodówce.
Przed pieczeniem: mięso krótko obsmażam na oleju, by się zarumieniło z każdej strony, odkładam na pół godzinki do przestygnięcia.
W tym czasie szykuję warzywa: ziemniaki kroję na ćwiartki, marchewki i cebulę na kawałki, brukselki jeśli są większe na pół.
Warzywa wrzucam do miski, polewam 3 łyżkami oleju, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Mięso kroję na plastry grubości ok. 1-1,5 cm.
Na środek blaszki wykładam plastry mięsa, a wokół rozkładam warzywa, dodaję czosnek i gałązki tymianku.
Tak przygotowaną blaszkę przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 40 minut.
Po tym czasie odkrywam, mieszam trochę warzywa, i piekę jeszcze do ich ładnego zarumieniania, ok. 15 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz