Szukaj na blogu

Jednogarnkowe: pieczeń w plastrach z warzywami

Każdej gospodyni, mamie, babci czy cioci, która gości kogoś u siebie na Święta marzy się zazwyczaj taki obiad, by był wspaniały i wszystkim smakował, ale dobrze wiem, że zazwyczaj brakuje czasu na jego przygotowanie. Często w takiej sytuacji robię obiad jednogarnkowy, taki jak ten - mięso pieczone z warzywami. Soczyste, pyszne i niezawodne. Polecam serdecznie!


Składniki:

1 kg ładnego kawałka mięsa: może to być karkówka, łopatka lub szynka wieprzowa

pół kg lub więcej niewielkich ziemniaków

2 małe marchewki 

kilka brukselek

5-6  ząbków czosnku

1 mała cebula

3-4 łyżki oleju

2-3 gałązki świeżego tymianku

sól i pieprz do smaku

do przyprawienia mięsa:

1 płaska łyżka soli

pół łyżeczki pieprzu

świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek, 2-3 ząbki

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki tymianku

1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Mięso przyprawiam dzień wcześniej: kawałek w całości nacieram solą, pieprzem, czosnkiem, musztardą, tymiankiem i słodką papryką. 

Zostawiam na noc w lodówce.

Przed pieczeniem: mięso krótko obsmażam na oleju, by się zarumieniło z każdej strony, odkładam na pół godzinki do przestygnięcia. 

W tym czasie szykuję warzywa: ziemniaki kroję na ćwiartki, marchewki i cebulę na kawałki, brukselki jeśli są większe na pół.

Warzywa wrzucam do miski, polewam 3 łyżkami oleju, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.

Mięso kroję na plastry grubości ok. 1-1,5 cm.

Na środek blaszki wykładam plastry mięsa, a wokół rozkładam warzywa, dodaję czosnek i gałązki tymianku.

Tak przygotowaną blaszkę przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 40 minut.

Po tym czasie odkrywam, mieszam trochę warzywa, i piekę jeszcze do ich ładnego zarumieniania, ok. 15 minut.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger