Szukaj na blogu

Pierniczki z mąki pełnoziarnistej

Pierniczki z mąki pełnoziarnistej są mięciutkie i pyszne. Uroczo wyglądają obtoczone w cukrze pudrze, ale jeśli  chcesz by były mniej kaloryczne, po prostu pomiń ten krok. Warto przechowywać je w zamkniętym pojemniku, żeby zanadto nie stwardniały.

Składniki (35-40 ciasteczek):

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. 30 g do podsypania w czasie zagniatania

100 g cukru trzcinowego 

15 g sody

5 g kakao

10 g cynamonu

10 g przyprawy korzennej

6-8 goździków, utartych w moździerzu lub roztartych wałkiem do ciasta 

60 g miodu

60 g masła

100 g śmietany 18%

1 jajko

2 żółtka

Dodatkowo:

cukier puder

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypuję mąkę (300 g), cukier trzcinowy, oraz wszystkie pozostałe suche produkty: sodę, kakao, cynamon, mieloną gałkę muszkatołową i starte goździki.

Dokładnie wszystko mieszam łyżką.

Miód i masło rozpuszczam, po czym zostawiam na kilka minut do przestygnięcia.

Śmietanę dokładnie mieszam z jajkiem i żółtkami.

Mokre składniki przekładam do suchych, i najpierw mieszam np. drewnianą łyżką, a potem szybko zagniatam ciasto.

Będzie lepiło się do rąk - na dłonie wysypuję pozostałe 30 g mąki, i zagniatam ciasto w jednolitą kulę.

Zagniecione ciasto dzielę na porcje wielkości orzecha włoskiego - ok. 23-25 g. i robię z nich kulki.

O ile planujesz obtoczyć pierniczki w pudrze, to jest ten moment - każdą przekładam do miseczki z cukrem pudrem, by się nim pokryła.

Ciasteczka przekładam na blachę wyłożoną papierem, lekko je spłaszczam.

Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termobiegu).

Ciasteczka piekę ok. 23-25 minut.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger