Pierniczki z mąki pełnoziarnistej
Pierniczki z mąki pełnoziarnistej są mięciutkie i pyszne. Uroczo wyglądają obtoczone w cukrze pudrze, ale jeśli chcesz by były mniej kaloryczne, po prostu pomiń ten krok. Warto przechowywać je w zamkniętym pojemniku, żeby zanadto nie stwardniały.
Składniki (35-40 ciasteczek):
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. 30 g do podsypania w czasie zagniatania
100 g cukru trzcinowego
15 g sody
5 g kakao
10 g cynamonu
10 g przyprawy korzennej
6-8 goździków, utartych w moździerzu lub roztartych wałkiem do ciasta
60 g miodu
60 g masła
100 g śmietany 18%
1 jajko
2 żółtka
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypuję mąkę (300 g), cukier trzcinowy, oraz wszystkie pozostałe suche produkty: sodę, kakao, cynamon, mieloną gałkę muszkatołową i starte goździki.
Dokładnie wszystko mieszam łyżką.
Miód i masło rozpuszczam, po czym zostawiam na kilka minut do przestygnięcia.
Śmietanę dokładnie mieszam z jajkiem i żółtkami.
Mokre składniki przekładam do suchych, i najpierw mieszam np. drewnianą łyżką, a potem szybko zagniatam ciasto.
Będzie lepiło się do rąk - na dłonie wysypuję pozostałe 30 g mąki, i zagniatam ciasto w jednolitą kulę.
Zagniecione ciasto dzielę na porcje wielkości orzecha włoskiego - ok. 23-25 g. i robię z nich kulki.
O ile planujesz obtoczyć pierniczki w pudrze, to jest ten moment - każdą przekładam do miseczki z cukrem pudrem, by się nim pokryła.
Ciasteczka przekładam na blachę wyłożoną papierem, lekko je spłaszczam.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termobiegu).
Ciasteczka piekę ok. 23-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz