Szukaj na blogu

Bakłażany z czosnkiem i pomidorami

 Pyszne danie, które przywodzi na myśl słońce i ciepło. Polecam jako przystawkę.


Składniki (porcja dla 2 osób):

1 średniej wielkości bakłażan

1 średniej wielkości cebula

2-3 duże ząbki czosnku

1 mały słoiczek przecieru pomidorowego

3-4 łyżki oleju

do smaku: sól i pieprz

ostra papryka, użyłam suszonej w całości

posiekana natka pietruszki

woda do podlewania w trakcie duszenia

Przygotowanie: 

Myję bakłażana, po czym kroję go wzdłuż na plastry grubości 1 cm. 

Oprószam je z obi stron solą i odkładam na 10 minut na talerz, a potem opłukuję i osuszam (ten zabieg pomaga pozbyć się gorzkiego smaku).

Plastry kroję na słupki.

Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam.

Rozgrzewam dwie łyżki oleju, wrzucam czosnek, smażę 10 sekund i dorzucam cebulę.

Wszystko lekko solę i smażę aż cebula się zeszkli, wtedy dokładam bakłażany.

Smażę, mieszając, na sporym ogniu, w międzyczasie dolewam resztę oleju (ale nie przesadzam z jego ilością, bo bakłażany chłoną go jak gąbka), aż bakłażany się lekko zarumienią.

Wtedy dodaję przecier pomidorowy, dolewam trochę wody, wstępnie doprawiam danie solą i pieprzem, i na niewielkim ogniu duszę ok. 20 minut, ewentualnie uzupełniając po trosze wodę.

Dodaję ostrą paprykę wg gustu, doprawiam ostatecznie solą i pieprzem, a pod koniec duszenia dodaję sporo posiekanej pietruszki.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger