Bakłażany z czosnkiem i pomidorami
Pyszne danie, które przywodzi na myśl słońce i ciepło. Polecam jako przystawkę.
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 średniej wielkości bakłażan
1 średniej wielkości cebula
2-3 duże ząbki czosnku
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
3-4 łyżki oleju
do smaku: sól i pieprz
ostra papryka, użyłam suszonej w całości
posiekana natka pietruszki
woda do podlewania w trakcie duszenia
Przygotowanie:
Myję bakłażana, po czym kroję go wzdłuż na plastry grubości 1 cm.
Oprószam je z obi stron solą i odkładam na 10 minut na talerz, a potem opłukuję i osuszam (ten zabieg pomaga pozbyć się gorzkiego smaku).
Plastry kroję na słupki.
Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam.
Rozgrzewam dwie łyżki oleju, wrzucam czosnek, smażę 10 sekund i dorzucam cebulę.
Wszystko lekko solę i smażę aż cebula się zeszkli, wtedy dokładam bakłażany.
Smażę, mieszając, na sporym ogniu, w międzyczasie dolewam resztę oleju (ale nie przesadzam z jego ilością, bo bakłażany chłoną go jak gąbka), aż bakłażany się lekko zarumienią.
Wtedy dodaję przecier pomidorowy, dolewam trochę wody, wstępnie doprawiam danie solą i pieprzem, i na niewielkim ogniu duszę ok. 20 minut, ewentualnie uzupełniając po trosze wodę.
Dodaję ostrą paprykę wg gustu, doprawiam ostatecznie solą i pieprzem, a pod koniec duszenia dodaję sporo posiekanej pietruszki.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz