Szukaj na blogu

Ciasto Fistaszek

Orzechowe i kremowe, bardzo pyszne, zwłaszcza kiedy poleży dzień czy dwa w lodówce. Dość szybkie w przygotowaniu!


Składniki (blaszka 20 na 30 cm):

Placki orzechowe (pieczemy jeden, kroimy na dwa):

3 jajka

80 g cukru pudru

80 g masła orzechowego (chodzi o gładkie masło, w temperaturze pokojowej)

140 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

10 g proszku do pieczenia

5 g kakao

Krem:

400 g mascarpone

150 g schłodzonej śmietanki 36%

100 g cukru pudru

70 g masła orzechowego (gładkie, temperatura pokojowa)

100 g kajmaku z puszki

220 g gładkiego mleka w proszku 

Dodatkowo:

150 g posiekanych prażonych orzeszków arachidowych, mogą być solone

250 g powideł śliwkowych 

ok. pół szklanki mocnej kawy

Polewa:

100 g mlecznej czekolady

80 g śmietanki 36%

1 łyżka masłą orzechowego

50 g posiekanych orzeszków arachidowych 

Przygotowanie:

Placki orzechowe (biszkopt):

Jajka razem z cukrem pudrem miksuję na bardzo puszystą masę.

Do ubitej masy jajecznej dodaję masło orzechowe, miksuję do połączenia.

Dodaję obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.

Ciasto rozsmarowuję na dnie blachy (na dnie papier), wyrównuję.

Piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Przestudzony placek przekrajam na dwa cienkie blaty.

Krem:

Mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder umieszczam w misie miksera i ubijam przez kilka minut do uzyskania puszystego kremu.

Dodaję masło orzechowe i kajmak, miksuję do połączenia.

Na końcu dodaję mleko w proszku i jeszcze przez 2 minuty miksuję.

Złożenie:

Na dnie blachy układam jeden blat ciasta, nasączam go kawą.

Smaruję połową powideł.

Wykładam połowę kremu.

Na kremie rozsypuję równomiernie połowę (75 g) posiekanych orzeszków.

Przykrywam wszystko drugim blatem ciasta.

Jak poprzednio - nasączam go kawą i smaruję powidłami.

Wykładam pzoostał krem, posypuję go resztą orzeszków.

Schładzam przez półgodziny w lodówce.

Polewa:

Podgrzewam śmietankę, po czym zdejmuję garnek z ognia i dodaję czekoladę oraz masło orzechowe.

Mieszam do uzyskania gładkiej polewy.

Wsypuję ok. 50 g posiekanych orzeszków, mieszam.

Polewę wykładam na schłodzone ciasto, wyrównuję.

Ciasto zostawiam w lodówce do następnego dnia.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger