Ciasto Fistaszek
Orzechowe i kremowe, bardzo pyszne, zwłaszcza kiedy poleży dzień czy dwa w lodówce. Dość szybkie w przygotowaniu!
Składniki (blaszka 20 na 30 cm):
Placki orzechowe (pieczemy jeden, kroimy na dwa):
3 jajka
80 g cukru pudru
80 g masła orzechowego (chodzi o gładkie masło, w temperaturze pokojowej)
140 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
5 g kakao
Krem:
400 g mascarpone
150 g schłodzonej śmietanki 36%
100 g cukru pudru
70 g masła orzechowego (gładkie, temperatura pokojowa)
100 g kajmaku z puszki
220 g gładkiego mleka w proszku
Dodatkowo:
150 g posiekanych prażonych orzeszków arachidowych, mogą być solone
250 g powideł śliwkowych
ok. pół szklanki mocnej kawy
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
80 g śmietanki 36%
1 łyżka masłą orzechowego
50 g posiekanych orzeszków arachidowych
Przygotowanie:
Placki orzechowe (biszkopt):
Jajka razem z cukrem pudrem miksuję na bardzo puszystą masę.
Do ubitej masy jajecznej dodaję masło orzechowe, miksuję do połączenia.
Dodaję obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.
Ciasto rozsmarowuję na dnie blachy (na dnie papier), wyrównuję.
Piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Przestudzony placek przekrajam na dwa cienkie blaty.
Krem:
Mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder umieszczam w misie miksera i ubijam przez kilka minut do uzyskania puszystego kremu.
Dodaję masło orzechowe i kajmak, miksuję do połączenia.
Na końcu dodaję mleko w proszku i jeszcze przez 2 minuty miksuję.
Złożenie:
Na dnie blachy układam jeden blat ciasta, nasączam go kawą.
Smaruję połową powideł.
Wykładam połowę kremu.
Na kremie rozsypuję równomiernie połowę (75 g) posiekanych orzeszków.
Przykrywam wszystko drugim blatem ciasta.
Jak poprzednio - nasączam go kawą i smaruję powidłami.
Wykładam pzoostał krem, posypuję go resztą orzeszków.
Schładzam przez półgodziny w lodówce.
Polewa:
Podgrzewam śmietankę, po czym zdejmuję garnek z ognia i dodaję czekoladę oraz masło orzechowe.
Mieszam do uzyskania gładkiej polewy.
Wsypuję ok. 50 g posiekanych orzeszków, mieszam.
Polewę wykładam na schłodzone ciasto, wyrównuję.
Ciasto zostawiam w lodówce do następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz