Smażone dzwonki karpia
Żeby świąteczny karp był doskonały w smaku, wystarczy trzymać się kilku zasad. Podpowiem, co zrobić, żeby ta ryba smakowała idealnie!
Składniki:
2 tuszki karpia, ja wolę niewielkie ryby
sól i pieprz do smaku
1-2 cytryny
4 łyżki bułki tartej do panierowania
2 łyżki mąki pszennej
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Świeżą rybę dokładnie myję pod bieżącą wodą, również w środku.
Następnie osuszam ją ręcznikiem papierowym i tnę na dzwonki, u mnie szerokości ok. 3 cm.
Każdy kawałek ryby nacieram solą, odkładam na talerz, a potem całą rybę dokładnie skrapiam sokiem z cytryny, z obu stron.
Zostawiam ją na 20 minut, po czym bardzo dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.
Bułkę tartą mieszam z mąką, dodaję też trochę mielonego czarnego pieprzu, i w tej mieszance panieruję dokładnie każde dzwonko.
Rozgrzewam patelnię, najlepiej z grubym dnem, i wkładam na nią 3 łyżki masła klarowanego (musi go być sporo, to warunek smacznej ryby).
Gdy ryba po położeniu na patelni delikatnie skwierczy, to znaczy że temperatura jest odpowiednia.
Smażę dzwonki ok. 5 minut z jednej strony, po czym przekładam na drugą i smażę 3-4 minuty.
Kawałki ryby powinny się ładnie zarumienić.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz