Szynka duszona z marchewką i pieczarkami
Ostatnio moje jedzenie wygląda tak, że łapię coś w biegu, i naprawdę tęskniłam za porządnym, domowym obiadem. Duszone plastry soczystego mięsa w sosie z warzywami, do tego gotowane ziemniaki - o tak, warto było poświęcić wczorajszy wieczór na to gotowanie!
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 spora cebula
2 średniej wielkości marchewki
1 mała pietruszka
6-8 średniej wielkości pieczarek.
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta curry
3-4 łyżki oleju
posiekane: koperek i natka pietruszki
woda do podlewania, ok. 3/4 szklanki
Przygotowanie:
Mięso warto zamarynować dzień wcześniej: pokrojone w plastry (grubość ok. 1 cm) natrzeć solą, pieprzem, papryką i curry.
Rozgrzewam olej na patelni, plastry szynki oprószam mąką, po czym podsmażam na rumiano z obu stron.
W międzyczasie kroję na małe kawałki warzywa: cebulę, marchew i pietruszkę.
Podsmażone mięso zdejmuję z patelni, i wrzucam na nią warzywa, podsmażam przez 2-3 minuty, mieszając.
Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, jeszcze chwilkę podsmażam.
Dokładam z powrotem podsmażone mięso, dorzucam ziele angielskie i liście laurowe, dodaję posiekany czosnek, podlewam wszystko wodą i pod przykryciem, na małym ogniu duszę do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia ostatecznie doprawiam do smaku, posypuję posiekanymi ziołami.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz