Szukaj na blogu

Szynka duszona z marchewką i pieczarkami

Ostatnio moje jedzenie wygląda tak, że łapię coś w biegu, i naprawdę tęskniłam za porządnym, domowym obiadem. Duszone plastry soczystego mięsa w sosie z warzywami, do tego gotowane ziemniaki - o tak, warto było poświęcić wczorajszy wieczór na to gotowanie! 


Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

1 spora cebula

2 średniej wielkości marchewki

1 mała pietruszka

6-8 średniej wielkości pieczarek.

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

szczypta curry

3-4 łyżki oleju

posiekane: koperek i natka pietruszki

woda do podlewania, ok. 3/4 szklanki

Przygotowanie:

Mięso warto zamarynować dzień wcześniej: pokrojone w plastry (grubość ok. 1 cm) natrzeć solą, pieprzem, papryką i curry. 

Rozgrzewam olej na patelni, plastry szynki oprószam mąką, po czym podsmażam na rumiano z obu stron.

W międzyczasie kroję na małe kawałki warzywa: cebulę, marchew i pietruszkę.

Podsmażone mięso zdejmuję z patelni,  i wrzucam na nią warzywa, podsmażam przez 2-3 minuty, mieszając. 

Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, jeszcze chwilkę podsmażam.

Dokładam z powrotem podsmażone mięso, dorzucam ziele angielskie i liście laurowe, dodaję posiekany czosnek, podlewam wszystko wodą i pod przykryciem, na małym ogniu duszę do miękkości mięsa.

Pod koniec duszenia ostatecznie doprawiam do smaku, posypuję posiekanymi ziołami.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger