Szukaj na blogu

Kremowy sernik z malinami i polewą czekoladową

Kremowy, delikatny, mokry sernik z malinami, na kruchym kakaowym spodzie, z pyszną czekoladową polewą!






Składniki:

Kruchy spód:

350 g mąki pszennej

120 g cukru pudru

30 g cukru waniliowego

20 g kakao

5 g proszku do pieczenia

240 g miękkiego masła

4 żółtka

1 jajko

Masa serowa:

2 kg sera z wiaderka, lub trzykrotnie zmielonego półtłustego twarogu

0,5 kg mascarpone

180 g cukru waniliowego

100 g cukru pudru

150 g. słodzonego mleka skondensowanego

8 jaj

50 g oleju

60 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

150 g czekolady mlecznej

100 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

ok. 400 g dżemu malinowego 

400 g mrożonych malin, lub ok. 300 g świeżych

masło lub olej do posmarowania formy

mąka do posypania formy

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Mąkę, oba cukry, kakao i proszek do pieczenia wsypuję do miski.

Dodaję miękkie masło, żółtka i jajko.

Zagniatam jednolite ciasto.

Wyklejam nim dno wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką blachy.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut.

Wyjmuję do przestudzenia.

Zimny smaruję dżemem malinowym.

Masa serowa:

Wszystko miksuję przez cały czas na średnich obrotach miksera!

W misie miksera umieszczam twaróg, mascarpone, jajka i cukry.

Miksuję do połączenia.

Dodaję mleko skondensowane oraz olej, ponownie miksuję.

Dolewam olej, miksuję do uzyskania gładkiej masy.

Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, jeszcze przez chwilę miksuję.

Dodaję mrożone lub świeże maliny, delikatnie mieszam.

Masę wykładam na spód posmarowany dżemem, wyrównuję.

Pieczenie:

Blachę wstawiam do piekarnika o temperaturze 170 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 80 minut.

Po tym czasie wyjmuję blachę z piekarnika, okrajam sernik wewnątrz wzdłuż brzegów i zostawiam do przestudzenia.

Polewa:

Podgrzewam śmietankę, a potem rozpuszczam w niej czekoladę.

Polewę rozprowadzam na zimnym serniku.

Gdy polewa lekko zastygnie, można sernik dodatkowo ozdobić np. świeżymi malinami.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger