Kremowy sernik z malinami i polewą czekoladową
Kremowy, delikatny, mokry sernik z malinami, na kruchym kakaowym spodzie, z pyszną czekoladową polewą!
Składniki:
Kruchy spód:
350 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
30 g cukru waniliowego
20 g kakao
5 g proszku do pieczenia
240 g miękkiego masła
4 żółtka
1 jajko
Masa serowa:
2 kg sera z wiaderka, lub trzykrotnie zmielonego półtłustego twarogu
0,5 kg mascarpone
180 g cukru waniliowego
100 g cukru pudru
150 g. słodzonego mleka skondensowanego
8 jaj
50 g oleju
60 g mąki ziemniaczanej
Polewa:
150 g czekolady mlecznej
100 g śmietanki 36%
Dodatkowo:
ok. 400 g dżemu malinowego
400 g mrożonych malin, lub ok. 300 g świeżych
masło lub olej do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Mąkę, oba cukry, kakao i proszek do pieczenia wsypuję do miski.
Dodaję miękkie masło, żółtka i jajko.
Zagniatam jednolite ciasto.
Wyklejam nim dno wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką blachy.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut.
Wyjmuję do przestudzenia.
Zimny smaruję dżemem malinowym.
Masa serowa:
Wszystko miksuję przez cały czas na średnich obrotach miksera!
W misie miksera umieszczam twaróg, mascarpone, jajka i cukry.
Miksuję do połączenia.
Dodaję mleko skondensowane oraz olej, ponownie miksuję.
Dolewam olej, miksuję do uzyskania gładkiej masy.
Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, jeszcze przez chwilę miksuję.
Dodaję mrożone lub świeże maliny, delikatnie mieszam.
Masę wykładam na spód posmarowany dżemem, wyrównuję.
Pieczenie:
Blachę wstawiam do piekarnika o temperaturze 170 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 80 minut.
Po tym czasie wyjmuję blachę z piekarnika, okrajam sernik wewnątrz wzdłuż brzegów i zostawiam do przestudzenia.
Polewa:
Podgrzewam śmietankę, a potem rozpuszczam w niej czekoladę.
Polewę rozprowadzam na zimnym serniku.
Gdy polewa lekko zastygnie, można sernik dodatkowo ozdobić np. świeżymi malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz