Cytrynowy tofurnik
Lubię tofurniki za to, że są mniej kaloryczne niż serniki, a mocno przypominają je w konsystencji i smaku. Dzisiejsze ciasto jest przepyszne, mocno cytrynowe, lekkie i odświeżające.
Składniki:
Spód:
230 g bananów (waga po obraniu)
30 g syropu z agawy (lub innego słodziwa - do smaku)
50 g mielonego siemienia lnianego
170 g skrobi kukurydzianej
5 g proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
900 g tofu
skórka starta z 4 cytryn
sok wyciśnięty z 3 cytryn
420 g syropu z agawy (lub innego słodziwa - do smaku)
120 g kisielu cytrynowego bez cukru (w proszku)
60 g oleju kokosowego
Warstwa śmietankowa:
5 łyżek śmietanki kokosowej (stała część mleka kokosowego z puszki)
cukier waniliowy - ok. 2 łyżki
skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
olej do posmarowania tortownicy
mąka bezglutenowa do posypania tortownicy (użyłam migdałowej)
Przygotowanie:
Spód:
Banany ścieram na tarce z grubymi oczkami, przekładam do miski.
Dodaję pozostałe składniki i zagniatam jednolite ciasto.
Wyklejam dno tortownicy (można je wyłożyć papierem, będzie łatwiej wyjąć ciasto).
Piekę przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom).
Po upieczeniu zmniejszam temperaturę piekarnika do 140 stopni C.
Masa cytrynowa:
Tofu odciskam z wody, kruszę na kawałki, umieszczam w wysokiej misce lub garnku.
Dolewam sok z cytryny, syrop z agawy i dodaję olej kokosowy oraz startą skórkę cytrynową.
Bardzo dokładnie blenduję masę, powinna być gładka.
W międzyczasie podczas blendowania dosypuję po trosze mąkę i proszek do pieczenia.
Gładką masę wylewam na podpieczony spód, wygładzam.
Tortownicę wstawiam do piekarnika (temp. 140 stopni C, góra-dół) na ok. 80 minut - ciasto jest gotowe, kiedy środek po dotknięciu jest jędrny w dotyku.
Wyjmuję tofurnik z piekarnika i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Warstwa śmietankowa:
Mikserem ubijam śmietankę z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy.
Dodaję startą skórkę z cytryny, mieszam i wykładam na zimne ciasto.
Wygładzam, posypuję odrobiną startej skórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz