Ciasto Malinowy Las
Ciasto jest wyjątkowe w smaku. To dwa kruche, ciemne blaty upieczone razem z warstwą bezy, przełożone delikatnym kremem z mascarpone i słodkiej śmietanki z dodatkiem malin, i z dżemem malinowym.
Składniki (blaszka 20 na 30 cm):
Blaty krucho-bezowe:
400 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
15 g kakao
2 żółtka
1 jajko
200 g miękkiego masła
Beza:
4 białka (120 g)
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru (250 g)
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej (30 g)
Krem:
400 g mascarpone
100 g śmietanki 36%
50 g cukru waniliowego
150 g mrożonych malin
Dodatkowo:
250 g dżemu malinowego lub frużeliny malinowej
Przygotowanie:
Blaty krucho-bezowe:
(Blaty są pieczone od razu z warstwą bezową. Najłatwiej będzie upiec jednocześnie dwa blaty w dwóch blachach, jeśli jednak masz tylko jedną blachę, musisz dwa razy ubić bezę, by nie opadła)
Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam jednolite, elastyczne ciasto.
Ciasto dzielę na dwie równe części.
Dno blach (lub blachy) wykładam papierem i wyklejam spód z ciasta.
Każdy (surowy) spód smaruję połową dżemu malinowego.
Beza:
Białka z solą ubijam na pianę, a gdy ta zacznie się robić sztywna, nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier.
W ten sposób ubijam bezę, aż cały cukier będzie zużyty.
Gotowa piana bezowa powinna być bardzo gęsta i lśniąca.
Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję do połączenia.
Ubitą bezę dzielę na dwie równe częsci i każdą rozsmarowuję na surowym blacie z dżemem malinowym.
Tak przygotowane placki piekę przez 45 minut w 140 stopniach C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)/
Upieczone blaty zostawiam do całkowitego przestygnięcia w blachach.
Zimne okrajam wzdłuż każdego boku.
Nalezy je teraz wyjąć z blachy - aby to zrobić, układam na blasze deskę i odwracam ostrożnie blachę do góry dnem.
Następnie robię to samo jeszcze raz - aby beza była na górze.
Krem:
Mascarpone ubijam razem z cukrem waniliowym oraz śmietanką na puszysty krem.
Dodaję do niego zamrożone maliny, mieszam łopatką.
Złożenie:
Jeden blat krucho-bezowy układam w blaszce.
Wykładam krem, wyrównuję.
Delikatnie zsuwam na ciasto drugi blat, lekko dociskam.
Ciasto zostawiam na noc w lodówce.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz