Makowiec drożdżowy
Klasyczna rolada drożdżowa z makiem, czyli makowiec - ciasto, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.
Masę makową zrobiłam sama, choć wymaga to więcej czasu, jednak warto - smak jest niezrównany.
Składniki (2 makowce):
Ciasto:
500 g mąki
150 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
1 jajko
170 g masła
Masa makowa:
300 g suchego maku
mleko do gotowania maku - ilość taka, żeby go delikatnie zakryło w garnku, w którym będzie się gotował
150 g cukru
2 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki miodu
1 łyżka cukru waniliowego
skórka starta z 1 cytryny'
150 g drobnych rodzynek
50 g drobno posiekanej skórki pomarańczowej
3 łyżki prażonych płatków migdałowych
Lukier:
cukier puder
woda
Dodatkowo do ozdoby:
bakalie, posiekane orzechy, rozmaryn, suszone owoce
Przygotowanie:
Zaczynam od masy makowej ( przygotowuję ją wcześniej do etapu w którym ubijam jajka):
Mak zalewam gorącym mlekiem i gotuję na małym ogniu, mieszając, ok. 15 minut.
Powinien wchłonąć całe mleko, jeśli się tak nie stanie, trzeba go dodatkowo odcedzić np. na gazie.
Po przestudzeniu przepuszczam go trzy razy przez maszynkę z drobnymi oczkami.
W dużym garnku rozpuszczam miód z masłem, dodaję mak i bakalie.
Oddzielnie ubijam na puszystą masę żółtka z cukrem, łączę je z masą makową.
Ubijam białka na sztywną pianę, delikatnie łączę z masą.
Ciasto:
Drożdże rozcieram z łyżką cukru, dodaję ciepłe mleko i 2-3 łyżki mąki z całości.
Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
W tym czasie jajko i żółtka ubijam z cukrami na puszystą masę, a masło rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia.
W misie miksera umieszczam mąkę, wyrośnięty zaczyn i ubite jajka, mieszam ciasto przez kilka minut na wysokich obrotach.
Pod koniec zmniejszam obroty, dodaję masło, wyrabiam aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, dzielę na 2 części.
Każdą rozwałkowuję dość cienko i rozprowadzam masę makową, po czym roluję.
Zwinięte makowce przekładam do foremek posmarowanych masłem i oprószonych mąką.
Przed pieczeniem można posmarować je ciepłym mlekiem, żeby się ładniej zrumieniły.
Znowu zostawiam je na pół godziny w ciepłym miejscu, a gdy wyrosną, piekę ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu makowce ozdabiam lukrem - cukier puder rozcieram z niewielką ilością wody (do konsystencji śmietany) i bakaliami.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz