Prażona kasza jaglana z warzywami
Jeśli kasza wydaje się nudna, czemu by jej jakoś nie urozmaicić ? Ja bardzo lubię kasze, ale też często eksperymentuję z ich przygotowaniem: prażę, piekę, mielę, oczywiście też mieszam z różnymi dodatkami tak, że mogą śmiało samodzielnie stanowić pyszne danie. Dziś prażona kasza jaglana z chrupiącym selerem naciowym i aromatem wędzonki, wspaniałe pasująca jako dodatek np. do duszonej karkówki z kuminem i grzybami. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki na 2 osoby:
1 szklanka kaszy jaglanej
1/5 szklanki wody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy
2 łodygi selera naciowego
1 cebula szalotka
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki suszonej wędzonej papryki
Przygotowanie:
Kaszę prażę na suchej patelni, mieszając ciągle ( może łatwo się przypalić i stanie się gorzka), aż wyraźnie zmieni kolor na ciemny brąz, jak na zdjęciu. Przesypuję ją do rondelka, zalewam wodą, wsypuję sól i gotuję pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. 10 minut. Łodygi selera obieram z nitek, kroję w cieniutkie plasterki, cebulę siekam w drobną kostkę i smażę razem na oliwie ok. 3 minut, aż się zeszklą. Dodaję ugotowaną, odcedzoną kaszę, doprawiam papryką i ewentualnie solą. Dodaję łyżkę masła i duszę jeszcze przez 3-4 minuty pod przykryciem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz