Filet z indyka w mleku, miodzie i ziołach
Polecam dziś duszone, delikatne i zdrowe mięso z indyka, w aromatycznym sosie z mlekiem i miodową nutką, doprawione tymiankiem i majerankiem.
Składniki :
ok. 1 kg fileta z piersi indyka
4 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 łyżka musztardy miodowej
olej do smażenia
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Obrane cebule kroję w grube plastry, układam na dnie garnka z grubym dnem.
Oczyszczonego fileta kroję w plastry i ewentualnie dzielę je na pół, by powstały średnie kawałki mięsa. Każdy z kawałków otaczam w mące i smażę partiami na niewielkiej ilości oleju do mocnego zrumienienia. Usmażone mięso przekładam na cebulę, wlewam do garnka 2 łyżki oleju , delikatnie solę i pod przykryciem, na małym ogniu smażę ok. 15 minut, nie mieszając potrawy. Mleko mieszam dokładnie z musztardą, wlewam do podduszonego mięsa, mieszam , dodaję pokrojony w plasterki czosnek i zioła, doprawiam pieprzem. Duszę pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut.
Podaję z makaronem.
Przepis autorski.
Składniki :
ok. 1 kg fileta z piersi indyka
4 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 łyżka musztardy miodowej
olej do smażenia
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Obrane cebule kroję w grube plastry, układam na dnie garnka z grubym dnem.
Oczyszczonego fileta kroję w plastry i ewentualnie dzielę je na pół, by powstały średnie kawałki mięsa. Każdy z kawałków otaczam w mące i smażę partiami na niewielkiej ilości oleju do mocnego zrumienienia. Usmażone mięso przekładam na cebulę, wlewam do garnka 2 łyżki oleju , delikatnie solę i pod przykryciem, na małym ogniu smażę ok. 15 minut, nie mieszając potrawy. Mleko mieszam dokładnie z musztardą, wlewam do podduszonego mięsa, mieszam , dodaję pokrojony w plasterki czosnek i zioła, doprawiam pieprzem. Duszę pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut.
Podaję z makaronem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz