Szukaj na blogu

Sałatka z marynowanych ziemniaków i szpinaku

  Jadłam kiedyś w Wiedniu pyszne ziemniaki marynowane w occie i one właśnie są inspiracją dla tej pysznej , wiosennej sałatki . Zapraszam na porcję witamin i smaku :) 







Składniki na 1 osobę :

2 średniej wielkości ziemniaki
1 ugotowane na twardo jajko
15 młodych listków szpinaku
5 listków rukoli
Marynata : 
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki octu ( u mnie ryżowy)
Sos :
1 łyżeczka octu balsamico 
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki musztardy dijon
sól, pieprz
do przybrania: czarna oliwka, kilka ziarenek granatu, szczypiorek
Przygotowanie :
 Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę je i delikatnie kroję na ok. 0,5 cm plastry. Układam w płaskim, szerokim pojemniku, tak by powstała jedna warstwa .W zamkniętym słoiku, potrząsając nim, mieszam oliwę, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek, polewam powstałym sosem plastry ziemniaków ( powinny być zanurzone), przykrywam szczelnie pojemnik i zostawiam w lodówce na minimum 3 godziny.
 Liście szpinaku myję i osuszam, jajko kroję w ćwiartki. Układam sałatkę , doprawiam lekko solą i pieprzem, ozdabiam szczypiorkiem i nasionami granatu. Mieszam składniki sosu, polewam sałatkę, ewentualnie skrapiam kilkoma kroplami oliwy.
Przepis autorski.





Zdrowy tryb życia





Zielono mi, idzie wiosna

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger