Szukaj na blogu

Kurczak w papryce i czosnku pieczony z pomarańczą

   Do dzisiejszej surówki z cytrusowym aromatem  idealnie pasuje kurczak pieczony z pomarańczami, z rumianą i chrupiącą skórką, muśnięty lekko miodem.



 Składniki:
ok. 1 kg kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki)
5 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
5 ząbków czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka soli
2 całe, dokładnie umyte pomarańcze
1 łyżka miodu gryczanego
Przygotowanie: 
Umyte kawałki kurczaka osuszam papierowym ręcznikiem.
W miseczce mieszam: oliwę, słodką paprykę, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą mieszanką bardzo dokładnie nacieram mięso, przykrywam je folią i odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Blachę skrapiam lekko oliwą, układam kawałki kurczaka. Z jednej pomarańczy wyciskam sok, drugą kroję w ćwiartki. Połową soku polewam mięso, ćwiartki układam na blasze, przykrywam całość folią aluminiową i piekę na środkowym poziomie piekarnika przez 60 minut w temperaturze 230 stopni C. Po tym czasie zdejmuję folię, polewam kawałki pozostałym sokiem i piekę bez przykrycia pół godziny, na 5 minut przed końcem pieczenia delikatnie smaruję miodem. Podaję z ryżem lub surówką z kapusty pekińskiej z melisą, przepis tu:
Przepis autorski.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger