Duszona karkówka z grzybami i kuminem rzymskim
Dziś podzielę się przepisem na rozpływającą się w ustach, lekko egzotyczną w smaku karkówkę, którą bardzo w moim domu lubimy: w aromatycznym sosie, ze słodyczą duszonej cebuli i z grzybami. Tak przygotowana jest wspaniała, delikatna, doskonale komponuje się z różnego rodzaju kaszami, jak na przykład z prażoną kaszą jaglaną
Składniki :
6 kotletów z karkówki wieprzowej bez kości
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
kilka suszonych, leśnych grzybów
1/4 szklanki sosu teriyaki
1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
3 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
sól, czarny pieprz
Przygotowanie :
W miseczce mieszam sos teriyaki , przeciśnięty przez praskę czosnek i starte nasiona kuminu,dodaję płaską łyżeczkę soli i tą mieszaniną dokładnie pokrywam kotlety. Przykrywam folią i zostawiam najlepiej na całą noc w lodówce.
Na patelni z łyżką oleju smażę partiami kotlety do zrumienienia, po czy przekładam je do szerokiego garnka. Cebule kroję w kostkę i dodaję do przesmażonego mięsa, jeśli pozostała marynata po kotletach, też ją dolewam. Do garnka dodaję pozostały olej, wodę i połamane na małe kawałki grzyby i wszystko razem duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1,5 godziny. Mięso powinno być bardzo miękkie. Doprawiam pieprzem i solą w razie potrzeby.
Podaję z prażoną kaszą jaglaną z warzywami.
Przepis autorski.
Składniki :
6 kotletów z karkówki wieprzowej bez kości
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
kilka suszonych, leśnych grzybów
1/4 szklanki sosu teriyaki
1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
3 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
sól, czarny pieprz
Przygotowanie :
W miseczce mieszam sos teriyaki , przeciśnięty przez praskę czosnek i starte nasiona kuminu,dodaję płaską łyżeczkę soli i tą mieszaniną dokładnie pokrywam kotlety. Przykrywam folią i zostawiam najlepiej na całą noc w lodówce.
Na patelni z łyżką oleju smażę partiami kotlety do zrumienienia, po czy przekładam je do szerokiego garnka. Cebule kroję w kostkę i dodaję do przesmażonego mięsa, jeśli pozostała marynata po kotletach, też ją dolewam. Do garnka dodaję pozostały olej, wodę i połamane na małe kawałki grzyby i wszystko razem duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1,5 godziny. Mięso powinno być bardzo miękkie. Doprawiam pieprzem i solą w razie potrzeby.
Podaję z prażoną kaszą jaglaną z warzywami.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz