Curry z jajek
W Wielki Piątek chcę Wam zaproponować potrawę zarówno postną, jak i jednocześnie wielkanocną, bo z jajek :) Próbowaliście kiedyś jajek smażonych w głębokim tłuszczu? Ja też nie- do dziś.
Potrawka pyszna, sos po prostu rewelacja, serdecznie zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto!
Składniki :
8 jajek
olej do głębokiego smażenia
2 dojrzałe pomidory
25 g. masła klarowanego
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki curry
sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotuję przez 6 minut, po czym schładzam i obieram ze skorupek. W rondlu o grubym dnie rozgrzewam olej na do temperatury 170 stopni C ( kawałek chleba do niego wrzucony powinien zbrązowieć w ciągu 20 sekund). Wkładam jajka i smażę je partiami, aż staną się chrupiące i złote. Osączam je na papierowym ręczniku.
Delikatnie nacinam pomidory i wkładam je na 20 sekund do wrzątku, po czym obieram je ze skórki. Siekam, usuwając gniazda nasienne.
Masło rozpuszczam na głębokiej patelni, dodaję posiekano drobno cebulę i czosnek, podsmażam je na złoty kolor. Dodaję pomidory i smażę aż będą zupełnie miękkie, stopniowo dolewam mleko kokosowe. Dodaję kurkumę, pieprz, curry i solę do smaku. Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję sos jeszcze przez 2-3 minuty, aż zacznie gęstnieć. Wkładam jajka, podgrzewam kilka minut.
Przepis pochodzi z książki : Szczypta smaku...Indie, wyd. Wega Delbana Polska
Potrawka pyszna, sos po prostu rewelacja, serdecznie zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto!
Składniki :
8 jajek
olej do głębokiego smażenia
2 dojrzałe pomidory
25 g. masła klarowanego
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki curry
sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotuję przez 6 minut, po czym schładzam i obieram ze skorupek. W rondlu o grubym dnie rozgrzewam olej na do temperatury 170 stopni C ( kawałek chleba do niego wrzucony powinien zbrązowieć w ciągu 20 sekund). Wkładam jajka i smażę je partiami, aż staną się chrupiące i złote. Osączam je na papierowym ręczniku.
Delikatnie nacinam pomidory i wkładam je na 20 sekund do wrzątku, po czym obieram je ze skórki. Siekam, usuwając gniazda nasienne.
Masło rozpuszczam na głębokiej patelni, dodaję posiekano drobno cebulę i czosnek, podsmażam je na złoty kolor. Dodaję pomidory i smażę aż będą zupełnie miękkie, stopniowo dolewam mleko kokosowe. Dodaję kurkumę, pieprz, curry i solę do smaku. Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję sos jeszcze przez 2-3 minuty, aż zacznie gęstnieć. Wkładam jajka, podgrzewam kilka minut.
Przepis pochodzi z książki : Szczypta smaku...Indie, wyd. Wega Delbana Polska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz