Frittata ze szparagami, szpinakiem i boczniakami
Smaczna, sycąca, warzywno -jajeczna zapiekanka, która doskonale nadaje się na obiad lub wczesną kolację. Aż prosi się by skorzystać ze swieżych, wiosennych wspaniałości jak szparagi :)
Składniki na 2 osoby:
ok. 600 g. ziemniaków
10 białych szparagów
10 boczniaków
15-20 świeżych listków młodego szpinaku
1 czerwona cebula
1 łodyga selera naciowego
1/2 szklanki mleka
4 jaja
3 łyżki tartego parmezanu
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
3 łyżki oliwy
patelnia którą można używać w piekarniku
Przygotowanie :
Łodygę selera naciowego obieram z nitek, kroję na ok. 2 cm. kawałki. Boczniaki kroję w paski, cebulę siekam w cienkie półplasterki. Obrane szparagi obgotowuję w wodzie z łyżeczką soli i cukru ok. 5 minut, odcedzam, kroję na pół. Obrane ziemniaki kroję w cienkie plastry, przekładam na patelnię z oliwą, lekko solę i smażę przez ok. 5 minut, po czym przewracam je na drugą stronę i smażę przez kolejne 5 minut. Dodaję selera i boczniaki, smażę razem przez ok. 6-8 minut. Mieszam dokładnie mleko z jajami, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem, wlewam masę na patelnię, lekko mieszam. Układam na górze liście szpinaku, lekko wciskając je w masę, posypuję cebulą , układam szparagi . Wstawiam patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 20 minut, do ścięcia masy. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypuję serem. Można dodatkowo podrumienić pod grillem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz