Szukaj na blogu

Świderki- makaronowe kluseczki z czarnuszką

  W kluseczkach użyłam czarnuszki,która nadaje im charakterystyczny smak, przypominający lekko oregano. Bardzo dobrze komponuje się on z  z różnymi rodzajami  pesto czy tartym żółtym serem. Kluseczki smakują też wybornie po prostu odsmażone na rumiano na oliwie.








Składniki na 2 osoby :

1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki nasion czarnuszki
1 żółtko
1/3 łyżeczki soli
ok. 1/3 szklanki gorącej wody 
Przygotowanie : 
 Zagniatam ciasto ze wszystkich składników, wyrabiam dokładnie, odkładam na kilka minut. W szerokim garnku zagotowuję wodę z solą. Z gotowego ciasta odrywam maleńkie kawałki  i w dłoniach roluję wałeczek, który przed wrzuceniem do wrzącej wody skręcam w palcach. Gotuję spiralki przez 3-4 minuty od wypłynięcia, wyjmuję łyżką cedzakową, skrapiam kilkoma kroplami oliwy. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger